Niže tarife premije za auto osiguranje u Srpskoj počeće da se primjenjuju za desetak dana, a po njima će vozači registraciju putničkih automobila plaćati od 20 do 50 KM manje nego do sada, dok će za kamione i autobuse to biti jeftinije za oko 150 do 200 KM.

-Analizirali smo situaciju i aktuarski je izračunato da imamo dovoljnost premije da smanjimo cijene premije za deset odsto, a imali smo i rast tržišta osiguranja za gotovo deset odsto na polovini ove godine u odnosu na isti period 2017. godine. Izmjene odluke o zajedničkoj tarifi premija i cjenovniku za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS, a odluka je već poslata na objavu – ističe za “Srpskainfo” direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković, na čiji prijedlog je Upravni odbor Agencije u četvrtak i odlučio o smanjenju cijene premije.

Po njegovim riječima, ovo je prvo pojeftinjenje tarife za auto-odgovornost u Srpskoj.

-Naša tarifa je stara 20 godina, a ovo neće biti ni posljednje pojeftinjenje. Planiramo da smanjimo tarife i naredne godine – kaže Dujaković, te dodaje da Srpska ima i najskuplju polisu osiguranja u odnosu na sve zemlje okruženja.

Pojeftinjenje je, ističe, i početak priprema za liberalizaciju ovog tržištu.

Srpskainfo