Predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske Zoran Pologoš izjavio je da je Haris Silajdžić obilazio logore za Srbe u Konjicu i dobro znao šta se tamo dešava.

– Ovdje je sve jasno. Haris Silajdžić i Alija Izetbegović su, prema svjedočenjima mnogih logoraša, ne samo znali za logore i zločine, nego i potpisivali odluke o osnivanju tih logora. Obilazili su ih – rekao je Pologoš za Glas Srpske.

On je istakao da je dokaz da je Silajdžić sve znao i to što je potisao naredbu o razmjeni preostalih zatvorenika 6. oktobra 1994. godine kada je razmijenjeno 166 srpskih logoraša.

Pologoš smatra da ima dovoljno neoborivih dokaza, te da je na potezu Tužilaštvo BiH.

– Mi generalno nemamo povjerenje u pravosuđe BiH, ali evo Tužilaštvo BiH je na ispitu i vidjećemo šta će učiniti – dodao je Pologoš.

Pologoš, koji je početkom rata izbjegao iz Konjica, kaže da je tamo počinjen strahovit zločin, pogotovo u selima Bradina i Donje Selo, gdje je srpski narod potpuno nestao.

Desimir Mrkajić, koji je prije rata živio u Bradini, u logoru Čelebići je proveo 28 mjeseci i pet dana. On kaže da je kroz taj logor prošlo oko 700 ljudi, među kojima je bilo žena i djece.

SRNA/RTRS