Stvaranje Republike Srpske je najveći uspjeh srpskog naroda tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Јugoslavije krajem 20. vijeka i garancija opstanka značajnog dijela našeg naroda preko Drine, izjavio je danas predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

“Zbog toga je važno da se svake godine kroz manifestaciju Dani Republike Srpske u Srbiji, kao i kroz druge manifestacije i aktivnosti, produbljuje kulturna, umjetnička, naučna, privredna, obrazovna, sportska i svaka druga saradnja između dvije srpske države”, naveo je Linta.

Linta, koji je i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, naglasio je u pisanoj izjavi za medije povodom Dana Republike Srpske u Srbiji da stalno jačanje kulturnog i duhovnog jedinstva srpskog naroda bez obzira na postojeće granice, treba da bude jedan od strateških ciljeva.

“S druge strane, ne smijemo nikada da zaboravimo da je sa područja današnje Hrvatske i Federacije BiH tokom devedesetih godina prošlog vijeka protjerano više od milion Srba od strane hrvatskih i bošnjačkih vojnih i paravojnih formacija”, naveo je Linta.

On je zaključio da Srbija i Srpska trebaju još snažnije i aktivnije da se bore za opstanak preostalih Srba u Hrvatskoj i Federaciji BiH, kao i za poštovanje ljudskih prava protjeranih Srba i drugih oštećenih građana.

SRNA/RTRS