Ovo je najbolji dokaz da ne treba slepo pratiti ono što vam horoskop poručuje, ume i on da pogreši

Hindu astrološka tradicija je uspela da razori inače srećnu vezu jednog indijskog para. Suman i Javana su bili u vezi godninu dana, a upoznali su se u SAD-u gde su oboje završil studije. Kako su bili mladi profesionalci sa mešavinom istočnih i zapadnih vrednosti, brzo su otkrili sličnosti između sebe, pa nije proteklo puno vremena otkako su se upoznali do trenutka kada su se zaljubili.

Javana nikada ranije nije bila u vezi sa Indijcem, bila je uzbuđena i nadala se da će neko sa kim deli jezik i običaje biti zauvek pored nje. Godinu dana kasnije, došlo je do razgovora o braku i mogućnosti venčanja na obalama Bengalskog zaliva. Njegovi mirni, konzervativni kvaliteti Jarca su bili savršeni balans za Javaninu vatrenu, impulsivnu prirodu Lava. Ali, da li su imali zodijačku kompatibilnost koju je Javana želela?

– Moji prijatelji i porodica su odobrili vezu i nisu mogli da iščekaju datum svadbe. Prešli smo put od preko od 8.000 kilometara da se upoznamo sa svim članovima porodice. Nadala sam se da mi niko neće reći da smo prema Vedskoj astrologiji loš par za brak. – kaže Javana.

Uprkos brzom privrednom rastu Indije i tehnološkom bumu, Hindusi, koji čine većinu stanovništva su i dalje tradicionalni i oslanjaju se na Vedsku astrologiju kako bi pomogla njihovom životu. Ovaj istočni horoskopski sistem je ogranak Veda, hinduističkih spisa starog više hiljada godina. Vedska astrologija ima drugačiji zodijački sistem od svog zapadnjačkog i predviđa verovatnoću određenih događaja na osnovu vladajućih planetarnih pozicija za vreme rođenja.

Skoro svako dete dobija horoskop odmah po svom rođenju, kojim mu se predviđa uspeh tokom života. Neki vatreni vernici se čitav život konsultuju sa astrologom (koji se zove pandit), odnosno lokalnim sveštenikom. Postoji dobar trenutak za sve, od trenutka kada je beba rođena do trenutka kada je telo kremirano.

Slično tome, brakovi se često sklapaju samo ako astrolog smatra da je par povoljan. Pandit proučava grafikone i karakteristike na osnovu Raasi (mesečnog znaka) pojedinaca i primenjuje sistem od 36 tačaka, a ukoliko je veći broj kompatibilnosti, to je bolji rezultat.

On dalje analizira da li su nevesta ili mladoženja imali “dosha”, što znači negativnu čaroliju izazvanu ulazom Saturna ili Marsa u horoskop, dva znaka koja predskazuju bolest, smrt ili razvod. Ako takva magija postoji, čitač grafikona će zamoliti par da odloži brak sve dok se ciklus ne promeni, ponudiće “poojas” (molitve) i žrtve određenim bogovima.

– Moja se porodica, uprkos tome što se preselila u Sjedinjene Amreričke Države pre 15 godina, drži hinduističkih tradicija i astroloških verovanja. Povremeno i ja proveravam svoju vedski kalendar. To radim pre nego što krenem na duga putovanja ili napravim velike kupovine. Ali, Sumanova porodica je fanatičnija i odbila je naš brak zbog nedostatka zodijačke kompatibilnosti naših vedskih horoskopa. Moj tvrdoglavi Lav to nije hteo da prihvati. – kaže Javana.

Javana je pokušala da objasni porodicama da grafikoni nisu toliko loši. Bila je zbunjena i povređena nakon što je Suman otkazao venčanje jer je smatrao da će se brak završiti razvodom.

– Kada sam počela da delim priču sa prijateljima, ubrzo sam shvatila da ja nisam jedini hindu na ovoj strani sveta i da astrološke predispozicije često okončavaju odnose među ljudima. Otkrila sam da su roditelji u SAD oprezniji oko horoskopa, zbog straha od razvoda. – kaže Javana.

Astrološko podudaranje je doseglo i “online dating”. Popularni indijski bračni sajtovi kao što su “Shaadi.com” i “Bharatmatrimoni.com” imaju članove kojima daju kompletnu analizu karaktera zasnovanu na znaku individue. Drugi sajtovi kao što su “Decisioncare.org” i “Indiastro.com” čine Vedsku astrologiju dostupnom ljudima koji žive daleko od Indije.

Nekoliko meseci nakon što se Suman i Javana razdvojili, Javanina majka je podsetila ćerku da je i ona sama bila loš par sa svojim suprugom, ali da imaju divan brak. Što znači da tačan horoskop ne postoji. U vreme njihovog venčanja, nije bilo načina da onlajn saznaju da li su njihovi znakovi dobro upareni, a zajedno su 31 godinu.

Samo nebeske slile mogu da znaju da li je neko dobar astrološki par, ali ono što je najvažnije je da se dvoje vole.

(Telegraf.rs / Izvor: yourtango.com)