Albanski političari iz Prištine danas insistiraju na tome da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posjete KiM pominjao Miloševića, iz čega izvlače zaključke da je ponovo riječ o politici Velike Srbije, a mediji na albanskom jeziku, uz to, ponavljaju ocjenu da je Vučić ponizio Prištinu.

Predsjednik kosovske skupštine i čovjek koji se smatra kosovskim vladarom iz sjenke, Kadri Veselji je na svom Fejsbuk profilu napisao da je dobro da se Vučićeva posjeta dogodila jer se, kako navodi, još jednom pokazalo da srpski lideri nastavljaju nasleđe Slobodana Miloševića”.

I njegov kolega iz vlasti, zamjenik kosovskog premijera Enver Hodžaj tvrdi da je predsjednik Vučić na Kosovo došao sa idejama Miloševića i da, kako kaže, on na taj način “igra opasne igre”.

Kako navodi, Srbija se sa Vučićem na čelu vraća u svoju mračnu prošlost, a EU treba odmah da osudi takvu politiku. Hodžaj kaže i da ova posjeta dovodi u sumnju ulogu EU u dijalogu, ako se kao posrednik oslanja na, kako je naveo, “podrivački faktor”.

Identičnu matricu imaju i naslovne strane gotovo svih dnevnih listova i portala, osim “Bota sot” koja, uz podsjećanje na Vučićev politički bekgraund, poručuje da je jedini način da se zaustavi ponižavanje Albanaca organizovanje protesta kojima bi se uklonili lažni heroji prištinske vlasti.

“Zeri” na naslovnici piše da je u dvodnevnoj posjeti Vučić nastavio da koristi nacionalističku retoriku porukom da će Srbija da brani Srbe na Kosovu, kao i da su Srbi ginuli za Knin, Sarajevo i Prištinu, piše Blic.

“Koha ditore” upozorava da je Vučić tokom dva dana potkopao državu Kosovo i proslavio svog bivšeg “šefa” Slobodana Miloševića, kojeg je nazvao velikim državnikom  sa dobrim namerama, kao i da je poručio da Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost.

“Epoka e re” podsjeća na barikade Albanaca iz Dreničkog okruga koji su onemogućili posjetu Vučića selu Banje.

Srpskainfo