Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da će dva policijska službenika, protiv kojih su podignute optužnice zbog sprečavanja dokazivanja krivičnog djela u slučaju stradanja Davida Dragičević, biti suspendovana nakon što Ministarstvo unutrašnjih poslova dobije optužnice.

Komentarišući podizanje optužnice protiv ova dva službenika MUP-a, Lukač je rekao da su svi zaposleni u MUP-u punoljetni, da imaju svoja ovlaštenja, prava i obaveze i da odgovaraju za ono što rade.

On je ocijenio da ova dva policijska službenika nisu svjesno prikrivali dokaze, već da je riječ o nemaru i lošem odnosu prema poslu, što se nije smjelo desiti.

– Svi su završili škole, obučeni su i oni koji naprave propust moraju da odgovaraju za to – rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Lukač je dodao da sve odgovore u vezi sa ovim slučajem i dokazima treba tražiti od tužilaštva koje vodi istragu.

– Naša Uprava kriminalističke policije, na čelu sa načelnikom, uključena je zajedno sa tužiocem u istragu i radi po nalogu tužilaštva. Lično nemam uvid u ono što tužilaštvo radi da bih vam mogao pričati o tome – rekao je Lukač.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum ocijenio je da je bezbjednosna situacija u Srpskoj i Banjaluci zadovoljavajuća, bez obzira na određene događaje iz proteklog perioda.

Kada je riječ o ubistvima, Ćulum je naveo podatak da je od 2011. godine izvršeno 161 ubistvo, od kojih je 52 po nepoznatom izvršiocu ili 32,3 odsto.

– Od tog broja devet ubistava je ostalo nerasvijetljeno. Rasvjetljenost ubistava po nepoznatom izvršiocu za ovaj period iznosi 82,7 odsto – naveo je Ćulum na konferenciji za novinare.

On je dodao da policija intenzivno radi na slučajevima koji su nerasvijetljeni.

Govoreći o ubistvu Damira Ostojića koje se dogodilo 6. septembra ove godine u Banjaluci, Ćulum je rekao da policija sa tužilaštvom sprovodi intenzivnu istragu.

On je naveo da je pronađeno vozilo za koje se sumnja da su koristili izvršioci, a u kojem se nalazila i puška koja je izgorila.

– Za vozilo je utvrđeno da je prije mjesec i po dana ukradeno na području federalnog Sarajeva – rekao je Ćulum.

On je rekao da se može smatrati da je riječ o nekom kriminalnom obračunu, te napomenuo da takvih slučajeva ima i u okruženju, zbog čega određena lica pronalaze utočište i u Srpskoj.

– Imamo određenih informacija da se jedan dio bezbjednosno interesantnih lica nalaze na području Republike Srpske. Pratimo ta lica – istakao je Ćulum.

SRNA/RTRS