Po nalogu Tužilaštva BiH slobode je lišen bivši zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da se on nalazi pod istragom i da je osumnjičen za koruptivna krivična djela za vrijeme dok je obnašao funkciju zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

“Policijski službenici SIPA, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Sarajeva, lišili su slobode osumnjičenog Izeta Nizama, rođenog 1963. godine u Bosanskoj Dubici”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uporedo sa lišenjem slobode izvršeni su pretresi osumnjičenog, kao i ukupno tri stana koja su u njegovom vlasništvu ili ih koriste njegovi srodnici.

Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je da je, u periodu od 2011. do 2015. godine, dok je obavljao dužnost zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH, protivzakonito uzimao novac, robu i usluge, od stranih državljana i osoba za koje su vođeni postupci vezani za boravak stanaca i druga statusna pitanja, kako bi zloupotrebom položaja, pogodovao donošenju odluka u korist navedenih osoba.

“Prema rezultatima istrage, vršenjem koruptivnih kaznenih djela, osumnjičeni je ostvarivao imovinsku korist. Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela primanje dara ili drugog oblika koristi iz članka 217. KZ BiH”, piše u saopštenju za javnost.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti priveden postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Klix.ba