Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je danas prijem za 57 osnovaca romske nacionalnosti i uručio im školske torbe i pribor.
“Tradicionalno, na početku školske godine pomažemo romskoj djeci koja su u našim osnovnim školama i ponosni smo na to što većina njih pohađa školu, te se nadamo da će nastaviti školovanje u srednjim školama i time imati veću mogućnost da dođu do posla”, rekao je Đaković.

On je naveo da su to uglavnom siromašne porodice, tako da ova pomoć, osim olakšavanja školovanja, treba da podstakne roditelje da razmišljaju o tome da djeci omoguće pohađanje škole.

Đaković je potvrdio da će tokom narednih dana romska djeca od trećeg do devetog razreda dobiti i udžbenike kako bi u potpunosti bila spremna za nastavu.

Predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević zahvalio je za pažnju koju Gradska uprava poklanja romskoj djeci, pogotovo osnovcima kada je riječ o udžbenicima i školskom priboru, te dodao da osnovnu i srednju školu u Prijedoru pohađa oko 80 Roma.

“Romska djeca se ni po čemu ne odvajaju od druge, koja se školuju u gradu, što je važno za njihovu integraciju u društvenu zajednicu”, rekao je Salešević.

Na području Prijedora živi oko 800 Roma.

RTRS/prijedor24h