Sam bol ne potiče ni od kakvog tkiva ili mišića, on potiče od nerava, odnosno od impulsa koje nervi sprovode do mozga

Da li ste se ikada zapitali koji je to najjači bol koji jedan čovek može da iskusi? Bol je zapravo subjektivan osećaj, jer svaka osoba ima drugačiji prag tolerancije na bol, ali bez obzira na to kako ga mi podnosimo postoje oni koji su neizdrživi i oni koje podnosimo sa lakoćom. Sam bol ne potiče ni od kakvog tkiva ili mišića, on potiče od nerava, odnosno od impulsa koje nervi sprovode do mozga.

Bol može biti dopuna “nocicepciji”, sistemu koji prenosi informacije o upali, šteti ili bliskoj šteti tkiva, prema leđnoj moždini i mozgu. Nocicepcija prenosi somatske informacije bez prisustva svesti, dok je bol percepcija čulne informacije. Bol je zapravo deo telesnog obrambenog sistema i predstavlja povratnu informaciju koja može da upozori organizam na oštećenje.

Bol se po intenzitetu može razlikovati, počevši od laganog, zatim teškog i na kraju agonizirajućeg koji je najjači stepen. Bol se može doživeti kao oštar, tup, pulsirajući, gorući, probadajući… Doživljaj bola se razlikuje od pojedinca do pojedinca, a može se i kvantifikovati na numeričkoj lestvici sa mestima od 1 do 10, u nastavku pogledajte koji bol je najslabiji, a koji najjači:

Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)