Pravoslavna crkva posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu, izgrađena 1935. godine u Gati kod Bihaća, uskoro će biti obnovljena.

Ovaj jedinstveni duhovni spomenik Srba u Krajini, koji je preživio teška vremena, godinama privlači vjernike, a njegovo zvono i sada odzvanja daleko. Zavičajno udruženje “Una” sa sjedištem u Banjaluci zalaže se za obnovu ovog hrama.

Boško Stojisavljević (74) predsjednik Zavičajnog udruženja “Una” veoma je odlučan u namjeri da crkva u Gati bude obnovljena. Njemu u tome pomažu i Bošnjaci iz Gate i okoline.

– Odrastao sam u tom selu i za Gatu me vežu lijepe uspomene. Drago mi je zbog sve izvjesnije obnove crkve. Ona ima važnu ulogu za Srbe ali i njihove komšije Bošnjake koji su uvijek bili solidarni – kaže Stojisavljević.

Crkvu su, potvrđuju istorijski dokumenti, zajedno gradili mještani islamske i pravoslavne vjere, a danas 23 godine nakon rata, zajedno žele da je obnove, otrgnu od zaborava i zuba vremena.

Foto Privatna arhiva

– Ovaj vjerski objekat je svjedok istorije i ne treba ga pustiti da propada. Očistili smo okoliš, mrežama zaštitili otvore, pobrinuli se da zaustavimo propadanje objekta – kaže Hasan Keškić iz Gate.

On podsjeća da je u tom mjestu nekada živjelo 80 srpskih porodica. Crkva je oštećena artiljerijskim projektilima tokom rata, dijeleći tamo sudbinu cijelog sela.

– To su neznatna oštećenja od gelera. Osnovni problem objekta je što propada, nije zaštićen i bilo bi zaista lijepo obnoviti ga i sačuvati –Keškić.

Penzioner Meho Mušić, koji se iz Holandije vratio u Gatu smatra da život određuje puteve koji, u njihovoj sredini, grade dobre komšijske odnose i međunacionalnu toleranciju.

– Nekoliko naših komšija će se uskoro vratiti iz Srbije i zemalja EU da ponovo žive na svojim ognjištima. Ljudi žele da zajedno žive, bez nacionalizma i zlonamjerne politike. Crkve se sjećam iz djetinjstva, jer sam se pored nje igrao, dolazio na zborove. Bošnjaci su dolazili crkvi na Alđun. Pomoći ću njenu obnovu – obećao je Meho Mušić.

Foto Privatna arhiva

Predstavnici Udruženja Una iz Banjaluke.

Pero Repajić želi da se vrati u rodni kraj, koji godinama živi u Srbiji, a njegov brat Mišo u Njemačkoj. Obojica su oduševljeni idejom da se crkva obnovi i žele u tome aktivno učestvovati.

Obzirom da se crkva nalazi na granici Gate, koja pripada opštini Bihać i Tržačke Raštele u cazinskoj opštini, savjeti ovih mjesnih zajednica zajednički su inicirali obnovu crkve.

Opština Cazin pomaže

Gradska uprava Cazina podržala je ovu ideju i planira izdvojiti dio sredstava za nabavku ulaznih vrata i zaštita otvora.

– Stupili smo u kontakt sa Zavičajnim udruženjem “Una” iz Banjaluke, koje okuplja Srbe sa područja ovih mjesnih zajednica, kako bi zajedno počeli obnovu. Dobili smo pozitivan odgovor i sada čekamo dozvolu od SPC bez čijeg odobrenja ne želimo bilo šta raditi na objektu – kaže Senad Ždralić, mještanin Tržačkih Raštela i službenik u opštini Cazin.

Srpskainfo