Mija Milošević (13), učenica sedmog razreda OŠ “Sonja Marinković” u Subotici, kolabirala u ponedeljak uveče na početku treninga u odbojkaškom klubu i preminula dva i po sata kasnije u bolnici. Sumnja se da je nesrećnoj devojčici otkazalo srce

Mija Milošević (13), učenica sedmog razreda OŠ “Sonja Marinković” u Subotici, umrla je u ponedeljak uveče na treningu u odbojkaškom klubu! Nesrećna devojčica kolabirala je tokom zagrevanja, da bi dva i po sata kasnije preminula u bolnici uprkos naporima lekara.

Kobno zagrevanje
Deca su trčala krugove oko terena i posle trećeg kruga Mija je jednostavno pala na zemlju i izgubila svest

Sumnja se da je Miji iznenada otkazalo srce tokom treninga, da je dobila infarkt, a pravi uzrok smrti biće poznat posle obdukcije. Devojčica nikada nije imala zdravstvenih problema, a prošla je sve lekarske kontrole, jer je pre odbojke šest godina trenirala plivanje.

Tragedija se dogodila u fiskulturnoj sali Srednje tehničke škole “Ivan Sarić”, a Mijini drugovi kažu da joj je ovo bio jedan od prvih treninga.

– Mija je šest godina trenirala plivanje, a nedavno se prebacila na odbojku. U ponedeljak uveče došla je na jedan od prvih treninga i krenula u rutinsko zagrevanje. Deca su trčala krugove oko terena i posle trećeg kruga Mija je jednostavno pala na zemlju i izgubila svest. Treneri, drugovi, svi u sali pritrčali su da joj pomognu i pozvali hitnu pomoć, ali ona se jednostavno nije više budila – kaže naš sagovornik iz Odbojkaškog kluba Subotica, koji je prisustvovao ovom tragičnom događaju, i dodaje da uprkos velikom trudu lekari nisu uspeli da vrate Miju u život:

Lekari sve pokušali

Dr Gordana Krtinić, portparol subotičke bolnice, kaže da je borba za Mijin život trajala više od dva i po sata.
 Devojčica je primljena 20. septembra u 20.06. Odmah po prijemu nastavljene su započete mere kardiopulmonalne reanimacije (CPR). I pored svih preduzetih dijagnostičko-terapijskih procedura od strane tima lekara subotičke bolnice, došlo je do smrtnog ishoda u 22.46 – kaže dr Krtinić

– Devojčica je kolima hitne pomoći prebačena u opštu bolnicu u Subotici, gde joj je ukazivana pomoć više od dva i po sata. Pokušana je reanimacija, ali ona jednostavno nije davala znake života. Smrt je konstatovana u 22 sata i 46 minuta. Nezvanično, lekari sumnjaju da je Miji otkazalo srce jer je imala neku skrivenu manu, koja očigledno nije bila primećena na ranijim pregledima. Ipak, šta se stvarno dogodilo znaće se posle obdukcije koja će biti obavljena u KC “Vojvodina” u Novom Sadu.

U odbojkaškom klubu Subotica svi su u potpunom šoku, kažu da se sve dogodilo za nekoliko sekundi i ne mogu da veruju da je Mija jednostavno pala i više nije dolazila sebi.

Dete za primer
Mija je bila vedro i nasmejano dete, zanimali su je sport i umetnost, bila je talentovana za crtanje i vajanje
Mirjana Miljković, razredni starešina

– Kod nas rade treneri koji godinama uče decu odbojci i nikada se nijednom od njih nije desilo nešto slično. Devojčica se samo srušila i više nije davala znake života. Pokušali su sve da je spasu, ali jednostavno, ona nije dolazila sebi.

Mijini roditelji, majka Jasna i otac Đorđe, inače takođe sportista, zanemeli su od bola i nisu bili u stanju da daju izjave, a njen razredni starešina u prethodne dve godine Mirjana Miljković kaže da su svi u školi zanemeli od bola.

– Mija je bila vedro i nasmejano dete, zanimali su je sport i umetnost, bila je talentovana za crtanje i vajanje. Bavila se i folklorom, išla je na razne sekcije, svi su je hvalili jer je važila za najboljeg đaka, ne samo u odeljenju, već i u školi. Drugovi su je obožavali, ne znam kako ću da izađem pred njih i saopštim im da njihove drugarice više nema – kaže Mijina razredna.

Sahrana u četvrtak


Mija Milošević biće sahranjena u četvrtak na Senćanskom groblju u Subotici, pošto njeno telo bude vraćeno sa obdukcije u Novom Sadu. Sahrani će pored porodice i rodbine prisustvovati svi njeni drugari iz škole i iz odbojkaškog kluba.

Informer