U Banjaluci je danas održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom.

Pres konferencija predsjednika Srpske i gubernatora Sankt Peterburga

Pres konferencija predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gubernatora Sankt Peterburga G. S Poltavčenka#rtrs #rtrsvijesti #srpska #sanktpeterburg

Posted by RTRS vijesti on Četvrtak, 13. Septembar 2018.

Poltavčenku je uručen Orden Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju privredne saradnje i političkih odnosa Srpske i Rusije.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Predsjednik Srpske je izrazio zadovoljstvo i čast što je gubernator Sankt Peterburga posjetio Banjaluku.

– Ova posjeta je dokaz velike saradnje. Zahvaljujući doprinosu gubernatora Poltavčenka, možemo da konstatujemo da je naša saradnja danas veoma uspješna i biće još uspješnija i sadržajnija – rekao je predsjednik Srpske i dodao da je Poltavčenko zalaganjem i predanošću zaslužio orden Republike Srpske.

Dodik je istakao mogućnost proširenja saradnje i na izgradnju elektrana i u oblasti zdravstva.

Poltavčenko je izrazio zahvalnost za dodijeljeni orden, istakavši dobru saradnju i prijateljske odnose Sankt Peterburga i Srpske.

– Nisam došao ovdje zbog ordena, već zbog nastavka dobre saradnje i odnosa sa rukovodstvom Republike Srpske – rekao je on.

Dodik-Poltavčenko (Foto: RTRS)

Dodik-Poltavčenko (Foto: RTRS)

Poltavčenko je istakao da je jako bitno da prijateljski odnosi Srpske i Sankt Peterburga prerastaju u dobre ekonomske i političke odnose i saradnju.

Gubernator je za sutra najavio potpisivanje memoranduma o izgradnji kaskada hidroelektrana. Podsjetio je na dobru saradnju u oblasti zdravstva, posebno u oblasti onkologije. On je naveo da su stručnjaci iz Rusije spremni da pruže podršku Srpskoj i razmijene iskustva.

– Idemo u dobrom pravcu kada je u pitanju i saradnja u oblasti nauke. Imamo dobru dinamiku nabavke mesa i mlijeka iz Republike Srpske – rekao je Poltavčenko.

On je naveo da se radi i na studentksoj i omladinskoj razmjeni.

Poltavčenko (Foto: RTRS)

Poltavčenko (Foto: RTRS)

– Prihvatili smo poziv u Srpsku i istovremeno pozvali vaše mlade na Omladinski forum u Sankt Peterburgu krajem godine – dodao je.

On je rekao da je u Sankt Peterburgu napravljena “tri de” mapa Banjaluke, te da sz za to zainteresovani i drugi gradovi Srpske.

– S optimizmom smatram da smo našli pozitivan pogled i ostvarili konkretne tačke nase saradnje – zaključio je Poltavčenko.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su i premijerka Srpske Željka Cvijanović, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, šef Predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović i gradonačelnik Banjaluke Igro Radojičić.

Poltavčenko u Banjaluci (Foto: SRNA)

Poltavčenko u Banjaluci (Foto: SRNA)

Predsjednik Srpske i gubernator Sankt Peterburga obratiće se sutra u Banjaluci predstavnicima političkog, privrednog i javnog života Srpske. Obraćanju će prisustvovati i premijerka Srpske.

Sastanak Dodika i Poltavčenka (Foto: RTRS)

Sastanak Dodika i Poltavčenka (Foto: RTRS)
RTRS