To što srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić drži lekcije Srbiji i Aleksandru Vučiću, predsjedniku zemlje koja je garant opstanka Republike Srpske i stalno joj pomaže, predstavlja nacionalnu i moralnu katastrofu, čime je potpuno ogoljena izdajnička politika SzP-a, smatra potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.

Komentarišući Ivanićevu izjavu da predsjednik Srpske Milorad Dodik previše uvlači rukovodstvo Srbije u predizbornu kampanju i da Srbija ne bi trebalo da se miješa u izbore u BiH, Stevandić je izjavio da je to samo “znak da Ivanić, kao i Igor Crnadak, Dragan Mektić i Mirko Šarović i svi ministri u Savjetu ministara iz SzP-a hoće da budu veći Bakiri od Bakira /Izetbegovića/”.

– I Bakir je pomirljivije govorio kada je riječ o Srbiji jer se bojao i imao nekakvog respekta. Ovim je potpuno ogoljena izdajnička politika koja bi protjerivala građane Srbije, ruske pisce, ratovala sa predsjednikom Srbije – ocijenio je Stevandić.

On ističe da su “na ovaj način Ivanić i gospoda iz SzP-a dokazali da su njihovi najdraži gosti šiptarski ministri nepriznatog Kosova i svi koji ugrožavaju Srbiju i srpski narod, a da su im najomraženije ličnosti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Vlada Srpske i Narodna skupština, te ruski pisci”.

– Ovim je potpuno ogoljena ta izdajnička politika /SzP-a/, i ne samo da treba da odustanu od izbora, već da se izvinu cjelokupnom srpskom narodu u Srbiji i Srpskoj – poručio je Stevandić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milica Marković izjavila je da bi za Republiku Srpsku i Srbe bilo korisnije da je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić reagovao kada su u Sarajevo dolazili predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan ili drugi turski zvaničnici i održavali predizborne skupove, nego što kritikuje posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Nismo ga čuli da je tada reagovao, da se odredio prema tome da Turska i turski predsjednik ne treba da vode kampanju u BiH – rekla je Markovićeva.

Ona je ocijenila da je sramna Ivanićeva izjava da će SNSD pokušati predstaviti kao direktnu podršku dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 5. oktobra u Istočno Sarajevo.

– Umjesto da se raduje, njemu je izgleda počelo da smeta što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi u Republiku Srpsku – rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da od oktobra Ivanić neće biti srpski član Predsjedništva, pa se više neće puno pitati za dalje zbližavanje i učvršćivanje veza između Srpske i Srbije, kojih će nakon narednih izbora biti sve više.

Nosilac liste SNSD-a za NSRS iz Izborne jedinice šest Nedeljko Ćorić izjavio je da je sramotno da Mladen Ivanić napada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića što na poziv predsjednika Srpske Milorada Dodika dolazi na otvaranje bolnice u Istočnom Sarajevu, kada planira da uruči i nekoliko bolničkih vozila kao poklon Srbije bratskoj Republici Srpskoj.

– Očito da je Ivaniću draže Sarajevo od Beograda. Da li to znači da bi Ivanić bio srećniji da umjesto Vučića, osvjedočenog prijatelja Republike Srpske, na otvaranju vidi Bakira Izetbegovića sa kojim već četiri godine ispija kafu u Predsjedništvu BiH – istakao je Ćorić.

On je poručio da Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović neće određivati ko će dolaziti u Republiku Srpsku, već narod Republike Srpske koji cijeni Vučićev prijateljski stav prema Srpskoj.

– Izvinjavamo se predsjedniku Vučiću zbog ove tendeciozne izjave Ivanića, te pozivamo Ivanića da se pod hitno izvine. Narod Republike Srpske će sa radošću dočekati predsjednika Srbije kome su u Republici Srpskoj širom otvorena vrata – poručio je Ćorić.

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski rekao je da se Srbija nije miješala, niti se miješa u izbore u BiH, ali to čine zapadni centri moći.

– Englezi su poslali svoje stručnjake za psihološko-propagandni rat, a zapadni centri moći se miješaju u izbore u BiH i time što su određenim medijima stigle vanredne donacije sada, u predizborno vrijeme. To je miješanje. Srbija se nije miješala, niti se miješa – rekao je Lazanski povodom izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da Srbija ne treba da se miješa u izbore u Republici Srpskoj.

On je ukazao da se, međutim, simpatije za ovog ili onog kandidata ne mogu zabraniti, jer svaki čovjek ima politički stav i naklonost, pa ima potpuno pravo da podrži koga želi.

Lazanski je ocijenio da je Ivanić možda dao takvu izjavu, želeći da preduprijedi da Srbija stane na stranu kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika.

– Ne znam zašto je Ivanić sada, upravo pred izbore, rekao da Srbija ne bi trebalo da se miješa. Znači, on vjerovatno pretpostavlja da će se Srbija umiješati na strani Dodika, pa želi na neki način da to preduprijedi – kaže Lazanski.

SRNA/RTRS