Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj prisustvovao je danas na Kozari druženju 600 penzionera sa područja grada Prijedora i istakao da 212.000 penzionera u Srpskoj dijeli sudbinu svih njenih stanovnika i ne traže mnogo više od drugih.
“Mi koristimo 11 odsto od ukupnog bruto društvenog proizvoda, a to je više od milijardu KM samo za penzije iz republičke kase, ali ima i penzionera koji su na socijalnoj brizi lokalnih zajednica, a to su oni koji su radili manje od 15 godina”, naveo je Rakulj.

On je rekao da više od 50 odsto penzionera ima penziju veću od minimalne plate u Republici Srpskoj i po obimu prava koje ostvaruju žive bolje od onih u Federaciji BiH.

“Imamo i skoro 90.000 penzionera koji nemaju sredstava za život i 112.000 penzionera koji to pravo ostvaruju kao posljedicu rata, što je veliko opterećenje za naš penzioni sistem”, ukazao je Rakulj.

Predsjednik Udruženja penzionera Prijedora Slobodan Brdar rekao je zahvalio je gradu Prijedoru za podršku koju od 2006. godine pruža penzionerima, navodeći da je do sada gradska administracija Udruženju dala 2,5 miliona KM.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je novinarima da Gradska uprava podržava penzionere koji ta sredstva raspoređuju u skladu sa potrebama.

Druženju na Kozari prethodilo je polaganje vijenaca na Memorijanom zidu u okviru spomen kompleksa na Mrakovici i istorijski čas i podsjećanje na čuvenu Kozarsku epopeju.

Video: Kozarski