Prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred centralnog spomen-obilježja borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu “Za Krst časni”, u Prijedoru je večeras obilježen 15. septembar – Dan poginulih i nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.
Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor Zdravka Karlica izjavila je novinarima da je postala tradicija da se uoči ovog dana porodice sjećaju svojih najmilijih.

“Svake godine ista je priča, molimo sve one koji znaju gdje se nalaze nečija tijela, bez obzira o kom narodu je riječ, da to kažu da bi mogli da budu dostojanstveno sahranjeni po njihovi običajima i da im porodice imaju gdje otići i položiti cvijeće”, poručila je Karlica.

Ona je dodala da je to jedina poruka koju treba poslati sa ovog mjesta.

“Nikada nećemo biti zadovoljni radom Instituta za nestala lica BiH i najteže nam je što nisu napravili ni centralnu evidenciju nestalih. Poruka za budućnost je da svi koji nisu pronašli svoje najmilije, urade to što prije”, rekla je Karlica.

Ona je navela da se na području regije traga za 56 vojnika i 836 civila.

Polaganju vijenaca kod spomenika “Za Krst časni” prethodilo je služenje parastosa poginulim i nestalim borcima koji je služen u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru.