Članovi Organizacionog odbora 46. Književnih susreta na Kozari položili su danas vijenac na Paležu, u srcu planine Kozare, gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put pročitao svoju poemu “Stojanka majka Knežopoljka”.


Na tom mjestu održan je poetski čas pod nazivom “Na licu mjesta” koji se tradicionalno održava na početku Književnih susreta, a prigodnu besjedu o Skenderu Kulenoviću održao je pjesnik Berislav Blagojević.

Stihove su potom govorili Maja Nikolić iz Kostajnice, Ana Bukva iz Kozarske Dubice i Miloš Puđa iz Prijedora.

Današnjem pjesničkom susretu na Kozari prisustvovali su i članovi Izviđačkog odreda “Dr Mladen Stojanović”.

Na spomeniku na Paležu, podignutom 1982. godine, piše: “Poslije njemačko-ustaške ofanzive na Kozaru 19. avgusta 1942. godine, na ovom mjestu stajalo je u stroju 900 preživjelih boraca Kozarskog partizanskog odreda. Nakon smotre borac i pjesnik Skender Kulenović pročitao je pred strojem svoju poemu `Stojanka majka Knežopoljka`”.

Književni susreti na Kozari zvanično će biti otvoreni u petak, 21. septembra, kada će u Pozorištu Prijedor biti održana akademija i svečanost dodjele nagrade “Skender Kulenović” ovogodišnjem laureatu Zdravku Miovčiću.

Učesnici ovogodišnjih Književnih susreta, čija će centralna svečanost biti održana 22. septembra poetski čas “Pjesničko podne na Mrakovici” su pjesnici: Dragan Kolundžija, Matija Bećković, LJubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Đorđe Nešić, Vule Žurić, Anđelko Anušić, Vid- Vicko Vukelić, Dragana Kragulj.

Iste večeri, laureat susreta imaće svoje predstavljanje u Galeriji “Sreten Stojanović” čime će susreti biti završeni.

Organizator i generalni pokrovitelj 46. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Nagrade “Skender Kulenović” kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

RTRS/prijedor24h