Iako je najavljivao, Davor Dragičević, otac stradalog Davida Dragičevića, sa članovima projekta Pravda za Davida, na konferenciji za novinare ni danas nije otkrio ko su ubice njegovog sina. Pokazao je montirane snimke sa dosadašnjim izjavama zvaničnika MUP-a, Tužilaštva i Anketnog odbora, tvrdeći da mu je država ubila sina. Prve ljude MUP-a, Tužilaštva i brojne druge nazvao je ubicama i saučesnicima, a na meti su posebno bili RTRS, ATV i SRNA. Kako je moguće da se iz potrage za istinom – stiglo do borbe za predstojeće izbore?!

 

Nekadašnja pažnja za očuvanje parka, gotovo ista ikonografija, isti ljudi i isti igrači u pozadini i danas. To je poenta projekta “Pravda za Davida” danas.

U početku je izledalo da se traži istina o stradanju 21-ogodišnjeg Davida, empatija je okupila ljude oko oca Davora. Napravila grupu oko Davidovih prijatelja.

A onda je politika umiješala prste. Ponudili su se sami, a poslije opiranja brojnih pojedinaca u grupi, brzo je prihvaćena palica opozicije, koja čak diktira rad Grupe.

Podobni mediji, dio nevladinog sektora i tzv. nezavisni analitičari daju podršku. Na samom početku kampanje, emituje se emisija koja ugošćava samo Davora i članove grupe. Јedna je najvažnija – Danijela Ratešić. I već na startu izgovara ključne riječi o slučajnom okupljanju.

Istina je apsolutno drugačija, a slučajnosti ne postoje. Danijela je žena koja izbacuje ljude iz grupe, vodi politiku na društvenim mrežama i drži moralne govore. Agresivnost dobija svoju dodatnu dimenziju, pa vrijeđa javno sve koji čak i pitanja postavljaju, poput naše novinarke Drage Grubić.

Zbog nje prvobitna grupa ne postoji. Oni koji su bili protiv upliva politike, napustili su grupu. Mnogi su glavu okrenuli nakon napada na generala VRS Novicu Simića.

“Dok je Davor kao momak uzeo pušku, branio i stvarao tu istu Republiku Srpsku, za koju ga danas optužuju da je urušava, dok je bio ranjen i jedva živu glavu izvukao, otac Danijelov je bio general u dubokoj pozadini u Bijeljini, odakle je mlade momke kao što je Davor slao na prvu liniju fronta, gdje su ostajali bez dijelova tijela, a često i bez glave. Danijelova majka je radila u sanitetskom bataljonu, uzimala novac i oslobađala od vojne obaveze ratne profitere i one koji su imali novac da plate da ne idu na front. Što kaže naš narod, ne pada iver daleko od klade”, rečeno je tada.

Uz nju je Vladan Malešević, nekadašnji kandidat na izborima minorne stranke današnjeg SDS-ovog kandidata Nebojše Vukanovića. Dvojcu iz Parka se na Trgu pridružuje još članova – Ozren Perduv i Sofija Grmuša. Ova posljednja je i jedan od administratora fb grupe. Dakle, vrh grupe se jako dobro poznavao. Kada se uvezao i našao mjesto, promijenili su se i ciljevi.

Grupu već nagriza sumnja, prije svega u trošenje novca. Otvoreno se priča o nestanku hiljada i hiljada maraka, humano uplaćenih za borbu Dragičevića.

Pranju novca kroz pojedine NVO. A novca nije malo. Stizao je za humane svrhe. Kako se trošio, biće još riječi. Od 12 prvobitnih tzv. Veličanstvenih, danas ih je samo troje. Za sve je kriv RTRS, bar prema sadašnjim članovima.

Prave se poređenja institucija Republike Srpske sa fašizmom, bez po muke. A to što se svako ko drugačije misli ili ima neke sumnje na Trgu iz noći u noć naziva ubicom ili saučesnikom, ni riječi.

U međuvremenu, unitarizam i jedna i jedina BiH – kao da na mala vrata ulaze u uši onih koji dolaze na Trg. Kontakti i podrška bošnjačkih organizacija, i to onih ekstremnih postaju sve vidljiviji. I u BiH, a naročito onih izvan BiH. O tome više narednih dana.

RTRS