ŠVAJCARSKI MEDIJI OPLELI PO HRVATSKOJ PREDSJEDNICI “Osuđuje izbjeglice, blamira se izjavama o staroj Jugoslaviji”

Švajcarski list “Tages-Ancajger” objavio je veliki članak pod naslovom “Blamaže jedne predsjednice”, a koji se bavi nizom gafova Kolinde Grabar-Kitarović. Povod za taj tekst bio je, kako prenosi portal Index.hr, nedavni intervju hrvatske predsjednice austrijskom listu “Klajne Cajtunng”.

– Ona osuđuje izbjeglice i blamira se bizarnim izjavama o staroj Jugoslaviji. Šta se to dešava sa hrvatskom predsjednicom? – pita se list.

Ali, sada je “konzervativna hrvatska predsjednica opet u centru pažnje – zbog intervjua za austrijski “Klajne Cajtung” – ali ne iz nekih grandioznih razloga”, piše austrijski list koji ističe da je u najnovijem istupu Kolinda Grabar Kitarović napala izbjeglice i migrante, govoreći da su to “većinom muškarci u borbenim godinama” i da je EU “primila pogrešne izbjeglice”.

Švajcarski list onda podsjeća da je u proteklih pola godine u Hrvatskoj poginulo više od deset izbjeglica i da nevladine organizacije izvještavaju o tome kako hrvatska policija tuče izbjeglice i migrante na granici prema BiH.

Foto: Toms Kalnins/ EPA

– Posve u ofsajd je otišla hrvatska predsjednica svojim izjavama o staroj, socijalističkoj Jugoslaviji koje je Hrvatska bila dio do proglašenja nezavisnosti 1991. godine – piše TA i nastavlja ironično navoditi Kolindinu izjavu da se u Jugoslaviji nije smjelo reći da si Hrvat, nego se moralo reći da dolaziš iz Hrvatske.

– Zašto predsednica laže, zapitali su se novinari portala Index, a nisu bili jedini – piše TA.

– Jugoslavija sigurno nije bila socijalistički raj, ali ni tamnica naroda kako je opisuju hrvatski nacionalisti, a sada i hrvatska predsjednica. Svako se mogao izjasniti o svojoj nacionalnosti i religiji, izvodila se hrvatska himna Lijepa naša, a čak se i Tito izjasnio Hrvatom u svom vjenčanom listu – nabraja švajcarski list.

– Naročito su bizarne tvrdnje hrvatske predsjednice da u Jugoslaviji nije bilo izbora jogurta i da se vlastima moralo unaprijed prijavljivati koliko ćeš hljeba pojesti – navodi TA i podsjeća da Kolindu sljedeće godine čekaju predsjednički izbori i da ona “pokušava da mobilizuje svoju nacionalističku klijentelu”.

U tekstu se podsjeća i da je jedan od njenih prvih poteza bilo uklanjanje Titove biste s Pantovčaka i da se izjasnila kao fan pjesama “kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona kog mediji nazivaju bardom mržnje”.

Spominju i slučaj kad se Kolinda izvinila jer je u Dubrovniku podijelila čokoladice srpske proizvodnje: “Hrvatska predsjednica ne dijeli proizvode nekadašnjeg agresora, obećala je da će to popraviti”.

Na kraju “Tages-Ancajger” preporučuje Kolindi da počne da čita Miroslava Krležu i navodi da je u Jugoslaviji 1975. bilo više od 80 različitih vrsta jogurata i sličnih mliječnih proizvoda, po službenim podacima iznesenim u časopisu Mlekarstvo.

– Hrvatska predsjednica je tada imala osam godina – poentira na kraju članak u časopisu koji, kako piše Index, važi za veoma uticajan u Švicarskoj, naročito u njemačkom govornom području.

Srpskainfo

Preporuka

Duško Knežević: Svi na ulice, do slobode! (VIDEO)...
views 8
Do slobode! Uvijek uz svoj narod! Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, podržao je proteste koji će se večeras u 18 časova održati u Podgorici.  ...
Kralj Nikola: Crna Gora je srpska kraljevina na pr...
views 16
Crnogorski vladar se krunisao krunom srpskog kralja Stefana Dečanskog iz vladarske kuće Nemanjića, koja se čuvala u prijestonom Cetinju Piše: Neman...
U Splitu duva najjača bura u 21. vijeku, na Dinari...
views 198
U Splitu je izmerena temperatura od minus 1 stepena, dok je subjektivni osećaj minus 11 stepeni U delovima Dalmacije duva najjača bura ikada izmerena...
Kako su majica i zastava “Nema predaje”...
views 17
Slogan koji poručuje "Kosovo je Srbija" posle crne liste u Evropskoj kući fudbala, u žiži javnosti ponovo, ali posredstvom RTS-a Veliki skandal koji ...
Kosovo je razmaženo derište koga su odgojile zapad...
views 10
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Raški da je Kosovo "razmaženo derište" koje su odgojile velike zapadne sile i kome se toleriše ...
Dačić: Pomračenje svijesti u Prištini
views 24
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je poziv prištinskog zvaničnika Kadrija Veseljija da se Crna Gora i Sjeverna Makedonija udruže s...