Oštra reagovanja na izjavu visokog predstavnika Valentina Incka, koji je poručio da su Bošnjaci strpljivi, ali da bi izbio novi rat ako bi Srebrenica postala dio druge zemlje. Istu poruku je prije samo nekoliko dana poslao Bakir Izetbegović, što je, prema reakcijama iz Srpske, potvrda da se tenzije u BiH ponovo krčkaju u istoj kuhinji.

Geneza događaja koji su još devedesetih prošlog vijeka Srbima stavili do znanja da su u BiH nepoželjni ni Incka, ni njegove prethodnike nikada nije zanimala. Da li su Incko i OHR tu samo da brinu šta će reći i kako će se osjećati Bošnjaci?

“Bošnjaci su vrlo strpljivi, ali, ako bi Srebrenica postala dio strane zemlje, to bi bio slučaj za rat. Međunarodna zajednica mora to izbjeći!”, izjavio je Incko.

Incko kao da je nadahnut nedavnim intervjuom Bakira Izetbegovića. Ni mlađi Izetbegović se ne ustručava da zazvecka oružjem, pa je i ovaj put zaprijetio, jer kult žrtve neprikosnoveno je pravo samo njegovog naroda, a Srbi u BiH nužno zlo.

“Srpski narod će se ponovo trovati lažima, nema govora da će se ijedan pedalj BiH, a naročito bolna mjesta, kojih je nažalost na stotine, poput Srebrenice, Tomašice, Kozaraca naći izvan konteksta BiH”, poručio je Izetbegović.

Srpske žrtve OHR dovoljno je ponizio još kad je kompleks Suda i Tužilaštva BiH smjestio u kasarnu koja je ratnom Sarajevu služila za teror nad Srbima, onim koje na licu mjesta nisu pogubili. Svaki put u Potočarima viđeni Incko i ine diplomate za srpske žrtve nemaju pijetet i to jeste, ne i jedini, ali najveći razlog što je Srpska jedina domovina.

Branimir Vasiljević, predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih Srebrenica kaže da je kap koja je prelila čašu po pitanju strpljenja, pitanje procesuiranja ratnih zločina i pronalaženje nestalih.

“Porodice srpskih žrtava će imati strpljenja samo u čekanju da jednoga dana Srpska bude samostalna i nezavisna od ove BiH. Osjećamo se u njoj kao građani drugog ili trećeg reda”, dodao je Vasiljević.

U Srebrenici su stradali i Srbi i Bošnjaci i to u gotovo jednakom broju, kaže predsjednik Srpske milorad Dodik i podsjeća da su Srbi iz takozvane zaštićene zone ubijani tri godine.

“U kontinuitetu je vršen zločin nad Srbima koji sam Incko nikada nije ni pomenuo, niti je želio da vidi te činjenice. Srebrenica je u Srpskoj, a činjenica da Incko govori na takav način dokazuje da razgovaraju i promišljaju o mogućem raspadu ili razlazu BiH. Inače, zbog čega bi to govorio?”, kaže Dodik.

Možda se Incko oglasio inspirisan Izetbegovićem. Odavno stoluje u Sarajevu, pa možda plaća račune ugodnog života.

RTRS