Nakon više od godinu dana od formiranja Okružnog suda, Okružnog privrednog suda i Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, jasno je da su ove pravosudne institucije opravdale svoje formiranje. Da se radi punom parom, potvrđuju statistike. Međutim, neriješeno pitanje smještaja jedan je od problema, zbog čega još nisu upotpunjena radna mjesta po postojećoj sistematizaciji.

Umanjiti broj predmeta, te riješiti ih u razumnom roku, cilj je i prijedorskih pravosudnih institucija. Okružni sud i Okružni privredni sud u Prijedoru, kako potvrđuju statistike, opravdali su svoj rad.

“Mi smo u prethodnom periodu za šest mjeseci zaprimili oko 1.057 novih predmeta u istom periodu, riješili smo 1.107, što znači da smo riješili više predmeta od priliva”, kaže predsjednik Okružnog privrednog suda u Prijedoru Dijana Mazalić Nović.

Duško Miloica, predsjednik Okružnog suda u Prijedoru, ističe da je sud već na početku ovog perioda opravdao svoje postojanje, imali su neriješenih preko 800 predmeta na početku ove godine, uspjeli su da riješe priliv i da riješe broj neriješenih predmeta na 13 odsto.

Opravdanost za Okružnim javnim tužilaštvom u Prijedoru, postojala je i mnogo ranije, kažu nadležni. Njihovim formiranjem nastoje da postignu optimalnu efikasnost u radu.

“Mi smo više nekim individualnim i subjektivnim zalaganjima u ovom tužilaštvu pokušali, i na neki način i uspjeli, da ubrzamo rad na predmetima i da smanjimo broj dana koliko se rješavaju ti predmeti. Ali ne možemo pobjeći od činjenice da smo naslijedili veliki broj starih predmeta”, rekao je glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru Mladen Mitrović.

Međutim i prijedorski novoformirani sudovi, ali i Tužilaštvo imaju zajednički problem. Јedan od njih je nepopunjena sistematizacija, što posebno ističu u Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru.

“Prije svega, mislim da nije popunjena ni sistematizacija ni u pogledu broja tužilaca, jer mi nedostaju dva tužioca da bih imao kompletnu sistematizaciju i nedostaje mi veći broj administrativnih radnika”, dodaje Mitrović.

Tri novoformirane pravosudne institucije, trenutno su smještene u zgradi Osnovnog suda. Nedostatak prostora za rad njihov je zajednički problem. Međutim, na pomolu je rješenje.

Trajno bi trebalo da budu smještene već naredne godine, u objekat u centru Prijedora koji je u izgradnji, što će u velikoj mjeri olakšati rad, ali i povećati efikasnost u radu ovih pravosudnih institucija.

RTRS