U Prijedoru je jučer počelo oslikavanje šestog, pobjedničkog murala “Gejm On” akademskog slikara Ljubiše Pušca iz Omarske. Ideju da kultni lik iz igrice “Super Mario” bude tema murala, nametnula je, prema riječima autora, nostalgija.

Veliki značaj

– Ta kultna igrica nešto je što nas veseli i poslije dugo, dugo godina – kaže Pušac te ne krije da mu, kao Prijedorčaninu, mnogo znači to što će njegov, pobjednički mural krasiti  ulaz u grad.

Ranije je asistirao u oslikavanju čak tri murala, prvog “Šeširdžije”, “Grada” i prošlogodišnjeg “Negdje između početka i kraja” autora Selvera Begića, koji će sad pomagati njemu u nastanku “Gejm Ona”.

Mural bi, u zavisnosti od vremenskih prilika, trebao biti oslikan u narednih desetak dana.

Boris Eremić, akademski slikar i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora, koje stoji iza projekta “Prijedor – Grad murala”, kaže da je ove godine na međunarodni konkurs pristiglo 20 radova. Pet ih je proglašeno nevažećim, a među 15 najboljih žiri je odabrao Puščev rad.

– Cilj nam je da Prijedor brendiramo kao grad slikara i kao grad murala. Zbog ovog drugog, on je negdje i mapiran na kulturnoj mapi Evrope. Ovogodišnji mural, pored tog dekorativnog, ima i jednu drugu, urbanu i veselu priču, kojom nas vraća u djetinjstvo – kaže Eremić te naglašava da je “Prijedor – Grad murala” jedini ovakav projekt u jugoistočnoj Evropi.

Novčana nagrada

Autor pobjedničkog murala dobio je plaketu “Paola de Manincor” i novčanu nagradu u iznosu od 3.000 maraka, koju je osigurala Autonomna provincija Trentino, a Gradska uprava fasadu i pripremne radove. Oslikavanju prvog murala prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Dosadašnji autori

Prijedor već krase murali “Šeširdžija” Nataše Konjević, “Transformacija” mađarskog street art umjetnika Atile Samožija Vidama, “Vrt” rumunskog autora Raula Opre Sadoa, “Grad” umjetničke grupe “Dim-Tim” iz Beograda i mural “Negdje između početka i kraja” Selvera Begića iz Banje Luke.

Avaz