Predsjedavajući Kluba SNSD u Predsjedničkom domu BiH Staša Košarac rekao je za Srpskainfo da je kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović politički poltron koji priziva strance da eliminišu one koji ne odgovaraju SDA i Bošnjacima.

On je to izjavio povodom Džaferovićeve podrške inicijativi američkog senatora i predsjedavajućeg Helsinškog komiteta u SAD Rodžera Vikera, kojom se najavljuje jači američki angažman u BiH.

– Džaferović nastavlja politiku Alije i Bakira Izetbegovića na način da se bošnjačka politička javnost i Bošnjaci udruže sa strancima protiv interesa drugih u BiH. Ta politika je dominantna u svim političkim procesima. Međutim, stranci nemaju potrebe da bilo šta čine u BiH, jer treba da postoje demokratski principi kod sva tri naroda kako bi se došlo do određenih rješenja – smatra Košarac.

Ističe da je vidljivo da Bošnjaci stalno traže i prizivaju strance, kako bi oni sa njima, na različite načine, u političkim procesima eliminisali one koji im ne odgovaraju.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Jasno je da predsednik RS Milorad Dodik ne odgovara SDA, jer vodi odgovornu politiku za RS, koja je u skladu sa Ustavom i u interesu Srpske i srpskog naroda. Vidljivo je da Bošnjaci svaki put pokušavaju preko OHR, Savjeta bezbjednosti ili PIK-a da traže jednu vrstu intervencionizma. Uz to, očigledno da je ove godine ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak bila selektivna i da se potpuno stavila se na stranu SDA i bošnjačkog naroda. Zbog toga, kao i na temelju netačnih informacija i podvala, koje su dolazile iz ambasade SAD i drugih međunarodnih krugova, uslijedile su određene intervencije prema određenim ljudima iz SNSD – kaže Košarac.

Navodi da je posljednji slučaj, stavljanja Nikole Špirića na crnu listu SAD-a, kampanja koju je vodio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić s američkom amabasadorkom u BiH i nekim drugim osobama iz međunarodnih bezbjednosnih krugova.

– Nekoga okriviti za korupciju, a da pri tome u domaćem zakonodavstvu ne postoji optužnica, a kamoli presuda, dovoljno govori o umiješanosti kadrova SDA, SDS, američke ambasadorke u BiH i nekih iz međunarodnih bezbjednosnih krugova – poručuje Košarac.

Jači uticaj

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da smatra da bi pojačan uticaj SAD u BiH doveo do stabilnosti u BiH i regionu. On je istakao da pozdravlja konkretne mjere admeričke administracije kojima su sankcionisani nosioci „destruktivne politike i korupcije, Milorad Dodik i Nikola Špirić“.

Podsjećamo, američki senator i predsjedavajući Helsinškog komiteta SAD Rodžer Viker istakao je da SAD i EU trebaju usvojiti politiku nametanja sankcija pojedinim političarima u BiH, koji su jasno uključeni u korupciju ili koji ignorišu Dejtonski mirovni sporazum, zakone i sudske odluke.

Srpskainfo