Sredstvima po osnovu klirinškog duga, u iznosu od milion tri stotine hiljada maraka, uz podršku Vlade Srpske, u prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović” u toku su pripreme za otvaranje Angio sale, namijenjene hitnim intervencijama kod kardiovaskularnih oboljenja. Otvaranjem Angio sale pacijenti više neće biti transportovani do Banjaluke, već će se hitne kardiohirurške intervencije moći obaviti u Prijedoru, čime će biti značajno povećana šansa za njihovo preživljavanje i ozdravljenje.

Јedina bolnica u Prijedorskoj regiji, uskoro dobija Angio salu, namijenjenu za hitne intervencije kod kardiovaskularnih oboljenja, poput ugradnje stentova. Veliki broj pacijenata godišnje treba ovakve zahvate, a otvaranjem ove sale za interventnu kardiologiju, pacijenti više neće gubiti dragocjeno vrijeme u transportu do Banjaluke.

“Što duže traje taj transport, što duže mi čekamo do te intervencije, to je negativni efekat zapušenja tog njegovog krvnog suda veći i veći. Oštećenje njegovog miokarda je veće pod uslovom da preživi, nekad i ne preživi. Јa očekujem da bi to bilo sada bolje, da bi oni bolje i kvalitetnije živjeli”, ističe šef Koronarne jedinice u ЈZU Bolnici “Dr Mladen Stojanović” Prijedor dr Vlado Vujović.

Otvaranjem Angio sale prijedorska bolnica značajno unapređuje dijagnostiku. Za ovu vrstu liječenja biće zaduženo pet kardiologa, a u fazi je nabavka opreme.

“Mi smo sada u fazi tenderskog postupka nabavke opreme za Angio salu, a ono što još preduzimamo i što smo do sada uradili, jeste da smo pronašli odgovarajući prostor koji će biti pogodan za montažu Angio sale i očekujemo da izborom dobavljača, bude određen tip Angio sale”, kaže direktor ЈZU Bolnice “Dr Mladen Stojanović” Mirko Sovilj.

Ova investicija, vrijedna milion tri stotine hiljada maraka, biće realizovana zahvaljujući sredstvima klirinškog duga. Angio sala značiće i pacijentima iz susjedne Federacije BiH.

“Izgradnjom Angio sale će se stvoriti uslovi da svi pacijenti iz regije, i ove Prijedorske, ali i regija koje pripadaju Federaciji kao što su Sanski Most, Bihać, da im se približi ta usluga”, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

U prijedorskoj bolnici do kraja godine u planu je i nabavka magnetne rezonance pomoću kreditnih sredstava, uz garanciju Vlade Srpske.

RTRS