Njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije danas će u Diseldorfu biti uveden u tron arhijereja Eparhije frankfurtske i sve Njemačke, a ovom svečanom činu prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sveta liturgija u Hramu Svetog Save počinje u 10.00 časova, saopšteno je iz Eparhije frankfurtske i sve Njemačke.

Ustoličenju vladike Grigorija za episkopa Eparhije frankfurtske i sve Njemačke u Diseldorfu prisustvovaće i delegacija grada Trebinja, koju će predvoditi gradonačelnik Luka Petrović i njegov zamjenik Mirko Ćurić.

Ovom svečanom činu prisustvovaće i umirovljeni vladika Atanasije Јevtić, desetak sveštenika Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, crkveni horovi iz Trebinja, Bileće, Nevesinja i Gacka, kao i brojni vjerni narod sa juga Republike Srpske.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u maju vladika Grigorije izabran je za episkopa Eparhije frankfurtske i sve Njemačke.

Episkop Grigorije rođen je 17. decembra 1967. godine u Varešu. Srednju bogoslovsku školu završio je 1988. godine u Beogradu, nakon čega je upisao Bogoslovski fakultet, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Zamonašen je u manastiru Ostrog 1992. godine, odakle je sa episkopom Atanasijem /Јevtićem/ otišao u obnovljeni manastir Uspenja Presvete Bogorodice Tvrdoš kod Trebinja.

U čin jerođakona rukopoložen je 17. jula 1992. godine, a u čin jeromonaha 19. avgusta iste godine. Bogoslovski fakultet završio je 1994. godine, a doktorirao 2014. godine.

Tvrdoški iguman postao je 1996. godine, a arhimandrit 19. avgusta 1997. godine. Kao episkop zahumsko-hercegovački i primorski ustoličen je 1999. godine, po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha Pavla.

Vladika Grigorije nosilac je Ordena Republike Srpske.

SRNA/RTRS