Jednom smo krenuli 23. decembra u šest ujutro, stigli u Prijedor 24. nešto malo poslije ponoći. Umjesto osam i po, putovali smo 17 sati. Tako se praznični odlazak u domovinu pretvori u potpuni haos zbog gužvi na autoputevima i granicama – tako priča Vesna iz Prijedora. Sada će, kaže, na šest kilometara udaljen aerodrom u Memingenu, na let za Banjaluku pa će sa svojima, već nakon dva sata, piti kafu.

Isto tako i prema Njemačkoj.

“Moja mama dolazi već sa prvim letom koji dolazi iz Banjaluke. Za sat vremena će biti ovdje, inače, dosad je uvijek putovala po nekih 10-12 sati, sve zavisi od gužve na putu. Naravno da i nama to olakšava. Svaki put kad je “ferije” izgubimo prvo tri dana na put pa onda još dok dođemo sebi”, priča Vesna Simatović.

Od tridesetog oktobra, put u rodni kraj, i povratak u Njemačku, više ne mora tako da izgleda. Prvi avion iz Memingena za Banjaluku polijeće 30. oktobra u 17.55 i slijeće na Mahovljane u pola osam.

“To će nam puno uštedjeti vremena. Sada ćemo moći da dolazimo na svadbe, krštenja, rođendane, zašto ne i na ćevape, popiti kafu vikendom. To nama veoma mnogo znači”, ističe Slobodanka Radinović.

“Ja sam već 26 godina ovdje, bavim se ugostiteljstvom. Inače sam iz Prijedora. U tih 26 godina ima minimum 200 – 300 sati čekanja u gužvi što nema nikakve potrebe u budućnosti. Naravno da ću koristiti opciju letenja jer bilo bi glupo da se gužvam u autobusu”, ističe Mane Luca.

Još kad su djeca s vama, onda put može da postane i duži nego što jeste, kažu Prijedorčani iz Memingena. Mali Novak zato bira avion. Tata je već kupio karte.

“I super je ideja da su svi smislili kako da lete avionom iz Banjaluke za Memingen. I to je to”, kaže Novak.

Osim Memingena, u Banjaluku će se moći i sa belgijskog aerodroma Šarloa nadomak Brisela i Skavsta kod Štokholma. Ti letovi su na rasporedu početkom novembra.

Cijene karata su ono što mnoge najviše zanima. Lou kost kompanije, poput Rajan Era, često imaju akcije pa se  u Banjaluku može i za 20 evra. Što se ranije karta kupi, jeftinija je. Imajte na umu još jednu stvar – veliki koferi se posebno naplaćuju. Manji, koji mogu ispod, ili iznad sjedišta, su besplatni. Na kraju, kad se podvuče crta, većina letova biće jeftinija od povratne autobuske karte.

ATV