Bakir Izetbegović cinkario je Udbi očeve prijatelje?

Poznati bošnjački novinar i publicista Nedžad Latić u “The Bosnia Times” otkrio je šokantne informacije o udbaškoj prošlosti aktuelnog predsednika SDA Bakira Izetbegovića.

Latićev tekst iz “The Bosnia Times” prenosimo u celosti:

“Nakon što su objavljene knjige “Čuvari Jugoslavije – saradnici Udbe u BiH” 2012. godine, a potom knjiga zapisnika “Delovodnik šefova bosansko-hercegovačke Udbe 1970. – 1992.” nije objavljeno niti jedno značajnije ime ili “krupnija riba” iz bošnjačkog političkog i verskog života. Na to su ukazivali mnogi kritičari kao i sami bivši saradnici čija su imena objavljena u spomenutima knjigama. Ipak su neki sedmični listovi poput “Globusa” i “Nacionala” objavili imena “krupnijih riba”, među kojima je bilo i ime Mustafe Cerića pod kodnim imenom “Vezir”.

Osim toga, sarajevski mediji, posebno “Slobodna Bosna”, spekulisali su i sumnjičili potpuno druge osobe.

Iako je cilj objavljivanja ovakvih informacija i knjiga animiranje društvene javnosti da pokrenu pitanje lustracije, nikad niko iz vrha Islamske zajednice, pa tako ni iz vrha SDA, nije pokretao i insistirao na ovom pitanju.

“The Bosnia Times” je došao do originalnog dokumenta “Delovodnika šefova bosansko-hercegovačke Udbe” i uočio da je ime Bakira Izetbegovića kao saradnika UDBA-e izostavljeno i nije objavljeno u ranijim spiskovima.

Ovo je svakako tema za sebe, ali objavljujemo originalan izvod iz “Delovodnika” i dajemo ga na uvid javnosti.

UDBA spisak

Faksimil dokumenta u kojem je naveden i podatak do kada je Bakir Izetbegović zvanično radio za UDBA-u, Foto: Printscreen

Postoje razne indicije i sumnje kako je i kad je Bakir Izetbegović pristao da bude doušnik UDBA-e. Sumnja se na tri osobe da su ga vrbovale. Munir Alibabić u svojoj knjizi “Bosna u kandžama KOS-a” navodi pismo Alije Izetbegovića upućeno sinu Bakiru da “posluša drugove”. Naknadno smo saznali da je Bakir Izetbegović lično posećivao kuću Duška Zgonanjina, šefa bosansko-hercegovačke UDBA-e. Treća mogućnost da ga je UDBA vrbovala preko Sebije Građević, s kojom se upoznao dok je bio na vojnom odsustvu kao vojnik JNA. Vrlo upečatljivo je bilo da je Bakir Izetbegović bio veoma tolerantan prema bivšim komunistima i pripadnicima DB-a, te da nikad preko svojih usta nije prevalio reč lustracija”, piše “The Bosnia Times”.