Predsjednik Stranke demokratske akcije i odlazeći predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ponovo se, po ko zna koji put, obrušio na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i na progresivne odnose Republike Srbije i Republike Srpske.

“Smeta mu” što se Srbija naoružava, što se Vučić ne “suprotstavlja” predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku u kako kaže, podrivanju teritorijalnog integriteta BiH i mira na Balkanu. Za potencijalno preispitivanje granica unutar BiH, prijeteći najavljuje nove sukobe. Odlazeći političar, koji ponovo dokazuje da je remetilački faktor unutar BiH i u regionu, stiže Izetbegoviću odgovor.

Umjesto da, odlazeći iz Predsjedništva, civilizovano tačku stavi na tri godine staru varvarsku “dobrodošlicu” srpskom, tada, premijeru Aleksandru Vučiću na komemoraciju u Potočare, Bakir Izetbegović ostaje dosljedan sebi. I antisrpskoj histeriji! Strasti se još ni smirile nisu od njegovog skandaloznog, a nekažnjenog poređenja ratnog rukovodstva Srpske i Srbije sa Hitlerovim nacističkim režimom, od raznih aveta prošlosti i “amaneta”, od učestalih militarističkih prijetnji, a on se drznuo da “sabrana djela” upotpuni. “Zaboravljajući” naoružavanje “za ne daj Bože” u vlastitom dvorištu, zabrinuo se za komšijsko!

“Vučić je za mir, ali se naoružava. On je ‘progledao’ nakon silnih grešaka koje su Srbi napravili, ali hvali ratne vođe i presuđene ratne zločince. On je za pomirenje sa Bošnjacima i za jedinstvenu BiH, ali prijateljuje i ni jednom riječju se ne suprotstavlja Dodiku koji vrijeđa Bošnjake i dovodi teritorijalni integritet i mir na Balkanu u pitanje. Vučić je očigledno u procijepu”, rekao je Izetbegović.

U “karnevalu” predizbornog patriotizma, nimalo dobronamjerno, osvrnuo se i na govor predsjednika Vučića na Kosovu i na evropski put Srbije. Na njegove “opservacije”, reagovao je kolega mu Mladen Ivanić. Gotovo četvorogodišnju vokalnu harmoniju u Predsjedništvu, i uglavnom prećutno tolerisanje Izetbegovićevih “ispada” ovaj put kritikuje.

“Јa zaista mislim da nije dobro gospodina Vučića uvlačiti u kampanju i ovo što radi Izetbegović zaista prelazi sve mjere. Te teorije zavjere koje on razvija su ispod svakog kriterijuma i očito je da se bošnjački kandidati takmiče u tome ko će više napadati Vučića”, smatra Ivanić.

Katarzični Ivanić, međutim, prije koji dan upravo Aleksandra Vučića “uvukao” je u ovdašnju predizbornu kampanju. Baš kao onomad Izetbegović Tomislavu Nikoliću, i Ivanić je Vučiću poručio da nije dobrodošao. Sada to, na gotovo identičan način, radi koalicioni mu partner Mladen Bosić.

“Što se tiče Vučića, ja sam ubijeđen da on neće doći 5. oktobra u Republiku Srpsku. Dolazak 5. oktobra u Republiku Srpsku na neko otvaranje, zajedno s Dodikom je jasna poruka podrške Dodiku”, istakao je Bosić.

Za “neupućenog” Bosića “neko otvaranje” odnosi se na novoizgrađenu bolnicu u Istočnom Sarajevu – za kojom su decenijama vapili više od 120.000 pacijenata, koji joj gravitiraju. SNSD-ovo Staša Košarac nema dilemu – Bakir Izetbegović i sarajevski političari, ali i oni koji u Sarajevu privremeno stoluju, u predizborno vrijeme pokušavaju da zaustave progresivnu saradnju institucija Srpske i Srbije. Baš kao što izmišljaju i negativan ruski uticaj.

“Potpuno je vidljivo da istu politiku i istu retoriku protiv dobrih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske vodi i Bakir Izetbegović i Mladen Bosić, Crnadak, Ivanić što dovoljno govori da smo mi bili u pravu da su oni ipak se odredili prema politici koja izdaje naše interese i žao mi je što su pronašli saveznika u Bakiru Izetbegoviću”, naglasio je Košarac.

Saveznik ili ne, Bakir Izetbegović i njegovi istupi ne iznenađuju analitičare. Ništa neobično kažu od samo povremeno preobraćenog sarajevskog mirotvorca, koji je na prividnu katarzu spreman, ali samo kada zakorači na Kalemegdan.

“Naprosto Izetbegović i ne želi harmonizaciju odnosa u regionu niti želi dobre odnose sa Srbima u BiH i Beogradu. On je političar prošlosti, političar koji može da živi samo na konfliktima”, dodao je politički analitičar Dragomir Anđelković.

Da Sarajevo i prvi u Bošpnjaka Bakir Izetbegović, na srdačnost i dobrosusjedske odnose Beograda, odgovara kamenicama, flašama, cipelama, revizijama, diplomatskim skandalima…polako postaje praksa. Da li na taj način sarajevski “prvaci” spašavaju svoju politiku koja je, po ocjenama mnogih, bankrotirala!?

RTRS