Početak nove školske godine devetnaestogodišnji Slavko Mršević, dječak sa blagim oblikom autizma, dočekao je, opet, pred vratima Srednjoškolskog centra u Rudom .

Ulazak u učionicu da nastavu pohađa sa svojim vršnjacima iz četvrtog C mu je onemogućen i poslije dvogodišnje zabrane od rukovodstva škole.

– Nakon mnogih pisanija i zahtjeva Ministarstvu prosvjete i kulture prije nekoliko dana dobili smo dopis u kome piše da se Slavko definitivno ne može vratiti u srednju školu odnosno u svoje odjeljenje. U ministarstvu već dvije godine ostaju pri svojoj tvrdnji koja je očigledno nezakonita jer su nam na to ukazale brojne institucije, obdusmen, Republički pedagoški zavod i drugi – kaže Slavkov otac Nenad za TV BN.

Ministarstvo je za Slavkove roditelje ponudilo, za njih nevjerovatno rješenje.

– Poslije tri godine su se sjetili da ponude Slavku da krene u srednju školu i to u prvi razred za zanimanje bravar što je, za njega kad smo mu rekli bio pravi šok jer su njegovi drugovi već u četvrtom razredu – objašnjava Mršević.

Mršević kaže da dječak ne može nikako da shvati ponašanje administracije i pita se zašto samo on u Republici Srpskoj ne može da ide u školu kao sva djeca i zašto su ga iz nje istjerali i zašto je on kriv da se tako prema njemu odnose.

Slavko je teško podnio najnoviji udar na njegovu ličnost , tvrdi otac.

Slučaj nesuđenog učenika Slavka Mrševića našao se i u Osnovnom sudu u Višegradu i još nije završen.

– Trenutno direktor i osam profesora protiv kojih su podnešene prijave za nasavjestan rad u službi na sve moguće načine vrše opstrukciju suđenja jer na osam ročišta koja su bila zakazana nisu se pojavili na četiri – navodi Mršević.

Slavko Mršević je upisan u prvi razred školske 2015/16. i ocjenjivan je do polugodišta a onda su neki od profesora prestali da mu upisuju ocjene s obrazloženjem da ometa nastavu.

Naredne školske godine uprava srednje škole nije mu dozvolila da pohađa nastavu u drugom razredu i od tada počinje dječakov hod po mukama.

TV BN/Srpakainfo