epa06990254 A sculpture made of clock faces stands outside the Gare Saint Lazare train station in Paris, France, 01 September 2018. The European Union is on the verge of deciding whether or not to abolish the bi-annual time change between summer and winter time, after a online survey received overwhelming support to stop the clock changes, with over 84 per cent of the vote. The initiative was put forward by European Commission President Jean-Claude Juncker. EPA-EFE/IAN LANGSDON

Bosna i Hercegovina je toliko komplikovana država da se u njoj ne zna ni koliko će biti sati u oktobru naredne godine.

Tačnije, ne zna se koliko dugo će se zadržati “ljetno računanje vremena” nakon posljednjeg obaveznog pomjeranja sata u EU, u martu 2019, te da li će i BiH od jeseni pratiti nova pravila EU.

Ne zna se ni ko zvanično „navija satove“, odnosno ko bi trebalo da donese eventualnu odluku o tome, ali ni po kojim propisima su nam trenutno navijeni satovi, odnosno regulisano računanje vremena.

Neki stručnjaci tvrde da je na nivou BiH još na snazi Zakon o računanju vremena objavljen još 1982. godine, ali to nismo mogli da potvrdimo u Savjetu ministara BiH.

Od njih, zapravo, nismo dobili nikakav zvaničan odgovor, a nezvanično nam je rečeno da bi oni, eventualno, mogli da razmotre prijedlog da se uskladimo sa EU, ali da bi zahtjeve o izjašnjavanju trebali da im upute entiteti. Da li je to u nadležnosti entiteta, međutim, niko pouzdano ne zna.

Činjenica je da u Federaciji BiH postoji Zakon o računanju vremena, a građane o obaveznom pomjeranju kazaljki obavještava federalno Ministarstva rada i socijalne politike. U Srpskoj je situacija, međutim, nejasnija. U pojedinim ministarstvima u Vladi RS koja smo kontaktirali i pitali koji propisi to regulišu, te da li će se razmotrati ideja da se i kod nas zaustavi pomjeranje sata, samo nam je nezvanično rečeno da to nije njihova nadležnost. Sudeći po tome, niko i ne zna da li ovo pitanje jeste u nečijoj nadležnosti u RS i čijoj.

Za to vrijeme, nacrt zakona o zvaničnom vremenu u BiH priprema Institut za mjeriteljstvo BiH, te najavljuju da će ga uputiti Savjetu ministara, ali je upitno da li će se on i naći u nekoj zvaničnoj proceduri.

Evropska komisija je, podsjećamo, nedavno odlučila da posljednje obavezno pomjeranje sata na ljetno računanje vremena u EU bude 31. marta 2019. godine, a nakon toga zemlje članice u oktobru imaju posljednju priliku da odluče da li će ostati na ljetnom ili će preći na zimsko računanje vremena.

Srbija je, recimo, već najavila da će svoje propise uskladiti sa evropskim.

Srpskainfo