Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je u izjavi za Srnu da radikalizacija protesta “Pravda za Davida” djeluje kao “priprema za nešto što treba da uslijedi posle izbora”.

Napominjući da je pravo građana da se bune, protestuju i iznose svoje stavove, pogotovo kada je u pitanju težak slučaj kao što je smrt mladića Davida Dragičevića, Anđelković je ukazao da je, međutim “jedna stvar pravo građana, a druga geopolitička zloupotreba”.

“Očito neki faktori iz inostranstva koji žele da uruše Republiku Srpsku, sada prepoznaju njenu policiju kao poslednju snažnu instituciju, koja može i oružanim sredstvima da od agresije brani Republiku Srpsku”, istakao je Anđelković.

On je ocijenio da je cilj da policija bude urušena pogotovo u kontekstu priprema za izazivanje raznih nemira, “jer stari je recept zapadnih centara moći da, kada neku vlast žele da oslabe ili sruše, da odmah posle izbora tvrde da nisu bili regularni i da izazovu ulične proteste”.

Anđelković je ocijenio da ljudi koji su nezadovoljni u Republici Srpskoj, koji oko slučaja “Dragičević” imaju drugačije mišljenje od zvaničnog, imaju pravo da ga iznose, ali bi morali da razmisle da li smiju da dopuste da budu instrumentalizovani s ciljem rušenja sopstvene države.

“Јer ako imaju državu, sutra će se izboriti za pravdu ako misle da postoji nepravda, a ako nemaju državu biće obični podanici onih koji su vekovima vladali Srbima s namerom da nas unište”, upozorio je Anđelković.

SRNA/RTRS