Hirurški zahvati u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci, uskoro će se izvoditi u najsavremenijim i najbolje opremljenim operacionim salama u regionu.

Novi operacioni blok ustanove, koji je izgrađen u sklopu projekta rekonstrukcije i izgradnje UKC, smješten je na prvom spratu novoizgrađenog Sjevernog krila, koje će biti otvoreno u subotu.

– Operacioni blok je srce ustanove, te najvrijedniji i najkompleksniji dio, uz intenzivnu njegu. Njegova osnova je deset operacionih sala, kakve ne postoje u regionu u ovom obliku. To su takozvane modularne i integrisane sale – ističe doktor Nikola Bojić, menadžer projekta obnove i izgradnje UKC ispred Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, koji je i ekipi “Srpskainfo” objasnio po čemu su ovi uslovi rada vrhunski za hirurge, te kakve prednosti donose za pacijente koji će biti operisani u novim salama.

Po njegovim riječima, sva oprema i operacioni stolovi u ovim salama su zadnji modeli u svojoj branši, a sve je osmišljeno tako da skraćuje vrijeme operativnog zahvata i izloženost pacijenta spoljašnjim štetnim uticajima, kao i vrijeme upotrebe anestetika. Uštede i dobiti su maksimalni, ističe on.

– Zidovi u modularnim salama su panelirani, napravljeni tako da se u njima nalaze kompletne instalacije, kao i monitori sa prezentacijom parametara koji su zadani pacijentu i mogućnošću praćenja toka operacije. Osim toga, predviđeno je da u svakoj operacionoj lampi može da stoji kamera, koja može da prenosi video signal u amfiteatar studentima ili u bilo koju kliniku u svijetu koja ima taj sistem. Stolovi u salama su podesivi i imaju dodatke koji su potrebni za obavljanje bilo koje vrste operativnog zahvata. Podesivi su i po visini, tako da se prilagode ljekaru – objašnjava Bojić.

  • Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
  • Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
    Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
  • Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
  • Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
  • Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
  • Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
  • Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
  • Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
  • Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
  • Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
  • Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
  • Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
    Osim toga, ističe on, svjetla su tako napravljena da ne prave sjenu. To dodatno olakšava posao osoblju u sali.

– Sale su univerzalne, a male izmjene postoje u zavisnosti od namjene sale. Recimo, neurohirurške sale imaju mikroskop, ortopedske sale imaju takozvani “C” luk, što je posebna vrsta rendgena koji u toku operacionog zahvata govori gdje se nalazi klin, gdje se nalazi šaraf i slično, te koji je značajna podrška za operacioni zahvat. Već postoji i odgovarajuća podjela unutar ustanove, tako da su neke sale namijenjene za jednu vrstu zahvata, upravo zbog specifičnosti instrumentarija, da se oprema ne pomjera iz sale u salu – kaže Bojić.

Jedna od najvažnijih stvari koja je, radi bezbjednosti pacijenata, obezbjeđena u ovim salama, jeste takozvani “laminar flow”, odnosno sistem protoka vazduha koji podrazumijeva da iz stropa na operacione stolove i okolinu dolazi sterilan vazduh, a onda kao, uslovno rečeno prljav vazduh, izlazi na otvore koji se nalaze u blizini poda.

– Time se mogućnost inficiranja rane smanjuje na minimum i to je nešto što nema nigdje u okruženju – ističe Bojić.

Po njegovim riječima, održavanje sterilnosti i higijene prostorija u ovom dijelu je bio i jedan od najvažnijih zadatak i kod planiranja izgradnje. Zbog toga se, između ostalog, koriste i posebni stativi.

– Karakteristika cijelog sistema je da, za razliku od drugih centara, imate stative koji vise, na kojima se nalazi sva oprema za reanimaciju i lampe. Sve je u sali mobilno, tako da se cjelokupan pod u jednom trenutku može očistiti od stvari, da bi se uradila sterilizacija, čišćenje i dezinfekcija. Osim toga, podovi su antistatički i antibakterijski, tako da je to pojačan sistem održavanja – navodi Bojić, dodajući da je izvođač projekta, firma “Vamed”, između ostale opreme isporučila i mašine za čišćenje podova.

U operacionim blokovima, dodaje, mora se ispoštovati stroga sterilnost, zbog čega je on i projektovan sa sanitarnim propustima, predulazima za pripremu pacijenata za ulazak u operacionu salu, te odvojenim prostorima za pripremu osoblja, dok se pacijenti nakon operacije izvoze na drugu stranu sale.

– To su moderni principi rada, po kojima je osnovno pravilo da su podijeljeni prljavi i čisti putevi. Prljavi putevi su oni kojima se iznosi veš i instrumentariji koji su već upotrebljeni, a sterilnim putevima pacijent izlazi iz sale i ide u prostorije za oporavak. Tako se poštuje sterilnost i pravila medicinske struke. To je podignuto na maksimalan nivo bezbjednosti i čistoće, a to do sada nismo imali. Za nas je to novo i vrlo dragocjeno – ističe Bojić, dodajući da su odvojeni i liftovi za prevoz sterilisane opreme i instrumenata iz centralne sterilizacije u podrumu Sjevernog krila, od onih kojima se sve to odvozi kada je zaprljano.

– Oprema koja je nabavljena trebalo bi da se u toku naredne dve-tri godine, na racionalnoj upotrebi anestetika i slično, potpuno otplati. Dakle, nije samo gledano da li je ona dobra ili nije, već se gledala i ta vrsta uštede, odnosno da se omogući da se ona amortizuje prije nego što je normalno vrijeme amortizacije – zaključuje Bojić, dodajući i da je ispoštovana sva procedura kada je u pitanju kvalitet i servisiranje opreme.

Srpskainfo