Nekadašnji šef diplomatije SR Јugoslavije Vladislav Јovanović ocijenio je da predstojeća posjeta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova BiH i Republici Srpskoj ima politički, diplomatski i psihološki značaj za Srpsku i da ne može da bude tretirana kao jedna od stotine mogućih političkih posjeta.

“S obzirom na to da je Lavrov poznat po svojim principijelnim stavovima kada je riječ o Srbima na Balkanu, Srbiji i Republici Srpskoj, njegova posjeta BiH i Banjaluci je potvrda značaja koji Rusija ima kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Јovanović Srni.

On je dodao da Rusija, zajedno sa nekima, predstavlja prepreku rasparčavanju ili mijenjanju tog sporazuma u korist jačanja centralnih vlasti, a slabljenja vlasti u entitetima, posebno u Republici Srpskoj.

“Njegov boravak u Banjaluci, gdje će posjetiti mjesto izgradnje crkve u znak duhovnih i istorijskih veza srpskog naroda i Rusije, predstavlja demonstraciju podrške koju Republika Srpska ima od Rusije kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Јovanović.

On je ocijenio da je to veoma značajno, nasuprot pokušajima i težnjama pojedinaca i grupa, posebno na bošnjačkoj strani, da umanje značaj Republike Srpske i da je moralno dovedu u pitanje podizanjem niza iskonstruisanih i nedovoljno utemeljenih optužbi protiv Srpske i njenog postojanja.

“Ova posjeta ima diplomatski, politički i psihološki značaj i kao takva ne može da bude tretirana kao jedna od stotine mogućih političkih posjeta BiH, posebno Banjaluci”, rekao je Јovanović.

SRNA/RTRS