????????????????????????????????????

„Politika Demokratskog narodnog saveza se bazira na tri stuba. Prvi stub jeste lokalna samouprava. A u lokalnoj zajednici jeste život, počev od prostornog uređenja, ekonomskog lokalnog razvoja, raznih strategija, i to je upravo ono na čemu DNS svih ovih godina insistira a to jeste da se bude što bliže građanima i da se rješavaju ona životna pitanja i pokazujemo na primjeru Prijedora“, rekao je večeras (21.09.2018.) u Gradini Dragutin Rodić, nosilac liste za Predstavnički dom PS BiH.

Politika ne bi bila potpuna ako nemate kvalitetnu politiku na nivou Republike Srpske i BiH, i tu je DNS u fokus te politike stavio jačane sistema institucija RS, definisanje sistema rada i da svako radi svoj posao i da odgovara za svoj posao koji radi. Samo jaka Republika Srpska može biti ravnopravan entitet koji će da zaštiti građane. Kada je riječ o zajedničkim institucijama BiH, DNS neće dozvoliti prenos nadležnosti na nivo BIH. Radićemo na daljem unapređenju ukupnih odnosa i jačanju dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. To je formula života na ovim prostorima – naglasio je Rodić. On je dodao da za njega Dejtonski sporazum nije samo zaustavio rat, nego funkcioniše već 23 godine.

„To je kompromis, to je konsenzus, jer BiH drugačije ne može ni da funkcioniše“, smatra Dragutin Rodić.

Nosilac liste za NS RS za Izbornu jedinicu 1, Duško Ivić, rekao je da je DNS veoma zainteresovan za dalju budućnost rudarenja na ovim prostorima. Naglasio je da je DNS u Narodnoj skupštini uspio da zaustavi nepovoljnu prodaju Rudnika „Ljubija“ uz očekivanje da će „Ljubija“ uskoro biti u funkciji i obezbijediti nova radna mjesta. Ivić je napomenuo da su u ovoj stranci svjesni problema poljoprivrednika sa skladištenjem svojih proizvoda, pa im je cilj obezbijediti hladnjaču kojom bi to riješili.

Kandidat za NS RS Slavica Popović ukazala je na problem koji je zajednički mještanima ovog kraja. Oni nisu u mogućnosti da žive u ekološki čistoj sredini zbog blizine rudnika, koji je, s druge strane, kako je rekla, značajan za ekonomski i privredni razvoj regije.

„Samo želimo da sebi, u postojećim okolnostima, osiguramo što bolje ekološke uslove i što zdraviju sredinu. U tom smo pravcu i ranije činili brojne napore. Ako budem izabrana za narodnog poslanika, zalagaću se za smanjenje aerozagađenja, za čistije rijeke, kako bismo svima nama obezbijedili što zdraviji život“, poručila je Popovićeva.

Na večerašnjem predizbornom skupu u Gradini predstavila  se  i kandidat DNS-a za Narodnu skupštinu RS Slađana Radaković rekla je da vjeruje u budućnost RS i čvrstog je vjerovanja da se stvari mogu pokrenuti naprijed.

„DNS nas nije iznevjerio sve ove godine i sve što je do sada obećao odgovorno izvršio i to mi daje krila i podršku da nastavim dalje. DNS je narodna stranka i naš program je izrastao iz naroda i zato ja želim da budem vaša žena iz naroda, vaš glas i vaša predstavnica“,  istakla je Radakovićeva.