Pripadnici 43. prijedorske motorizovane brigade, Pete kozarske pješadijske brigade i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježili su Dan prijedorskih brigada.

Na ratnom putu, od osnivanja ovih brigada prije 27 godina, poginuo je 641 pripadnik ovih jedinica Vojske Republike Srpske.

Sjećanje na ratni put i poginule saborce počelo je danas služenjem parastosa palim borcima, a potom su vijence na spomenik “Za krst časni” u Prijedoru položili predstavnici brojnih delegacija.

Predsjednik Boračke organizacije Prijedora Zoran Predojević podsjetio je da se ovaj značajan datum obilježava već 27 godina.

– Nakon pređenih više od 3.000 kilometara širom Republike Srpske dvije brigade iz Prijedora i pripadnici policije morali su se vratiti u Prijedor i od 10. oktobra braniti svoj grad od NATO snaga, muslimanskih i hrvatskih jedinica, kao i ostalih paravojnih formacija i tada je poginulo 56 Prijedorčana – rekao je Predojević.

On je dodao da je kroz ove brigade tokom rata prošlo oko 17.200 boraca iz Prijedora, koji su ratovali na 32 ratišta, kao i da će se svake godine i ubuduće obilježavati ovaj dan u znak sjećanja na borce koji su odbranili svoj grad.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da Prijedor ne zaboravlja porodice poginulih boraca i da će nastaviti da brine o njima.

Nakon polaganja vijenaca, prisutni su posjetili spomen-sobu u Kasarni “Žarko Zgonjanin” posvećenu ovim jedinicama.

Potom je uslijedilo druženje saboraca koji su se, uz prigodan vojnički ručak na izletištu Pašinac, prisjetili ratnih dana.

SRNA