Pacijenti koji se operišu u novim, savremenim hirurškim salama UKC RS, oporavljaće se u isto tako sofisticiranim prostorima.

U Sjevernom krilu UKC RS, koje će svečano biti otvoreno sutra, pored operacionog bloka, smještene su i prostorije za oporavak i jedinica intenzivne njege.

Banjalučki hirurg Nikola Bojić, koji je i menadžer projekta obnove i izgradnje UKC ispred Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, ističe da je kvalitetna intenzivna njega izuzetno bitan dio kliničkog centra.

Ekipa “Srpskainfo” upoznala se i sa ovim dijelom novog UKC RS, a priliku da se uvjere u savremeni pristup u izgradnji i opremanju ovih prostorija, sada imaju i naši čitaoci.

– Poslije operativnog zahvata, pacijenti sterilnim, čistim putevima idu najprije u sale za oporavak koje se nastavljaju na operacioni blok, na opservaciju. Naime, ne može se odmah ići na intenzivnu njegu, već se čeka, prate se parametri kod pacijenta, da se on, ako bi bilo problema, može vratiti brzo u operacionu salu. Rijetko ima potrebe za tim, ali važno je da se i to predvidi, te zbog toga imamo te sale za oporavak – objašnjava doktor Bojić.

Po njegovim riječima, pacijenti sa stabilizovanim parametrima dalje idu u jedinicu intenzivne njege, odnosno onaj njen dio koji je namijenjen za pacijente koji su imali hirurški zahvat.

– Intenzivna njega je zapravo podijeljena na dva dijela, taj hirurški gdje se ide nakon zahvata, i nehirurški gdje dolaze pacijenti koji, recimo, imaju plućne embolije, u nekoj su vrsti besvjesnog stanja, odnosno svih teških stanja koja nemaju veze sa hirurškim zbrinjavanjem. To je sada sve u istom dijelu Sjevernog krila, dok smo do sada imali intenzivnu njegu za hirurške pacijente na hirurgiji, a na Paprikovcu drugu jedinicu intenzivne medicine za pacijente u stacionaru – kaže Bojić, dodajući da je nova intenzivna njega, takođe, visoko vrijedna i sofisticirana, kao i operacioni blok.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Ove sobe imaju sve što je normalno da ima kvalitetna intenzivna njega. Prije svega, to su visokosofisticirani kreveti koji omogućavaju podešavanje i vaganje pacijenata, što je bitno zbog dijureze kod pacijenata i vitalnih parametara. Svaka soba ima četiri takva kreveta. Pored toga, imamo šinski sistem, preko kojeg ide respiracija i snabdijevanje pacijenta kiseonikom. Više nema boca kiseonika, već imamo centralno razvođenje kiseonika, komprimiranog vazduha i vakuuma, na koje se pacijenti lako i brzo priključuju. Tu su i najbolji respiratori za potpomaganje disanja, a takva aparatura je već malim dijelom korištena u kliničkom centru, tako da nije u potpunosti nepoznanica.

Uz svaki krevet su i vrlo kvalitetni monitori, koji omogućavaju da se pacijent prati ne samo u takozvanoj šok sobi, već i u operacionoj sali. Dakle, imamo mogućnost prenosa svih podataka u vezi sa pacijentima. Puno pažnje je posvećeno tome i do tančina se razmišljalo kako da monitoring pacijenata bude što bolji – ističe naš sagovornik.

Svaka od 13 soba intenzivne njege imaće svoju dežurnu sestru koja prati pacijente, a pored toga, svi pacijenti se mogu pratiti i na monitoru kod glavnog dežurnog ljekara i sestre na pultu, izvan soba.

– To bitno mijenja i način rada. Do sada ste imali jednu sestru koja je nadgledala i po deset ili 12 pacijenata, a sada je to svedeno na četiri pacijenta, a imate i duplu kontrolu. Zvučni alarm oglašava se u slučaju da se bilo šta desi, ugrađeni su i dodatni prozori u sobe, da bilo ko od osoblja u prolazu ima bolji pregled unutra i vidi i sa hodnika šta se dešava sa pacijentima. Ovo sve je neuporedivo sa uslovima u kojima se do sada, recimo, radilo na hirurgiji. Nadam se da će ovo sada da riješi veliki dio tih problema koje smo imali – kaže Bojić.

Kada se poredi vrijednost kvadrata u ovom dijelu Sjevernog krila sa sličnim u bolnicama u okruženju, napominje, treba imati na umu i koliko se, vrlo vrijedne, opreme nalazi na prostoru od maksimalno 30 kvadrata.

– To su četiri kreveta, sa četiri respiratora, četiri monitora i jednim centralnim monitorom, te sa maksimalnim šinskim sistemom, što daje potpuno drugačiju vrijednost i cijenu kvadrata nego, recimo, u nekim bolnicama u kojima imate jedan krevet u tolikoj sobi. To je ono što razlikuje cijenu kvadrata u ovom kliničkom centru i nekim drugim. Ovdje nema beskorisnog prostora, sve je iskorišteno i opremljeno – naglašava Bojić.

Novi CT i rendgen aparati za urgentnu medicinu

Velikoj vrijednosti opreme koju je za UKC RS isporučila firma “Vamed”, izvođač projekta rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka, izgradnje Sjevernog krila, te njihovog opremanja, doprinosi i vrlo važna radiološka oprema.

Da bi se u Centru urgentne medicine u prizemlju Sjevernog krila mogla završiti sva dijagnostika kod pacijenata, u ovom dijelu ustanove smješteni su CT aparat, te rendgen aparati.

– Imamo mobilne rendgen aparate, koji su savremene mašine za pregled i dijagnostiku pacijenata, s tim što imamo i aparat za vertikalno snimanje pluća. Sa svim tim je zatvoren krug dijagnostike u prizemlju, a to je i poenta rada cjelokupnog urgentnog centra – da na jednom mjestu bude potpuna dijagnostika, tehnička i kadrovska – kaže doktor Nikola Bojić.

Srpskainfo