“Kozara nije naša najviša planina, ali je najveći vrh srpske stradalačke poezije”, poruka je laureata ovogodišnjih, 46. Književnih susreta na Kozari. Nakon što mu je uručena nagrada Skender Kulenović, Zdravko Milovčić je istakao da ima nagrade koju je dobio dovoljno govori koliko je velika i značajna.

“Ja imam 60 godina, a kad u šezdesetoj godini prvi put primite nagradu onda to i jeste nešto veliko, a isto tako u tim godinama znate naučili ste i na nagrade i na neke druge stvari. Ali kažem, zbog Skendera Kulenovića ova nagrada je za mene nešto posebno i nešto veliko,” rekao je Milovčić.

Podršku kolegi pružili su brojni pjesnici. Neki od njih su svake godine na susretima.

“Hoću da kažem da su knjige u stvari na neki način naši preci, a treba da budu i naši potomci. Da svjedoče o nama kakvi smo i šta smo radili,” rekao je Ljubivoje Ršumović.

Na Mrakovicu je stigao i velik broj učenika. Došli su, kažu, da upoznaju velike pjesnike

“Atmosfera je divna, veoma mi je drago što upoznajemo pisce ovdje i dobar je provod sa drugarima.”
“Drago mi je što se narod okuplja na ovoj našoj lijepoj planini Kozari i da se to održava kod nas,” rekli su neki od učenika.

Manifestacija je počela polaganjem vijenaca na bistu Skenderu Kulenoviću. Stihove na Kozari govorili su pjesnici Dragan Kolundžija, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Đorđe Nešić, Vule Žurić, Anđelko Anušić, Vid Vukelić i Dragana Kragulj.

“Naša želja ovdje na Kozari je da se okuplja što više ljudi, pogotovo mladih ljudi. Ovdje se okupljaju svi umjetnici i slikari i književnici, okupljaju se sportisti, okupljaju se rekreativci, dolazi omladina,” kaže Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Susreti se završavaju večeras, u prijedorskoj Galeriji, u kojoj će biti održano Veče laureata.

ATV