Lider SDA Bakir Izetbegović svakodnevno dokazuje da nije samo unutrašnji remetilački faktor, već i regionalni, kaže za Srpskainfo Staša Košarac, šef poslaničkog kluba SNSD u parlamentu BiH.

Komentarišući činjenicu da je Izetbegović odbio predlog Rusije da tokom posjete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini bude održan sastanak četiri strane – Turske, Rusije, BiH i Srbije, Košarac je rekao da Izetbegović kao “odlazeći političar” nema pravo da govori u ime BiH.

– Ono što je posebno problematično jeste da Izetbegović svojim političkim stavovima i porukama koje šalje često remeti neophodno dobre političke odnose između Srbije i BiH. Slično pokušava kada je riječ i o Rusiji. Ruska Federacija ima univerzalan pristup prema BiH, gdje ne favorizuje samo Srbe, već i Hrvate i Bošnjake, što je vidljivo kroz spoljno-trgovinsku razmjenu. Ruska Federacija je jedan od najvećih spoljno-trgovinskih partnera BiH, ima velike investicije u bankarskoom sektoru i naftnoj industriji. Veoma je važno da BiH ima saradnju i sa Srbijom i Rusijm, ali se Izetbegović očigledno opredijelio samo na dobru saradnju sa Turskom, što govori o njemu i njegovim političkim motivima – rekao je Košarac.

On je dodao da Izetbegović uskoro odlazi iz Predsjedništva, te da je pred BiH novi period poslije oktobarskih izbora, koji će donijeti mnogo bolji nivo saradnje sa Rusijom.

– Ono što je bitno jeste da će Republika Srpska nastaviti da razvija dobru saradnju sa Rusijom. Izetbegović nije mjera BiH i ne može nama nametati sa kim ćemo imati dobre odnose. Srpska je trejano opredijeljena za dobre odnose sa Rusijom, koja ne nameće rješenja – zaključuje Košarac.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić potvrdio je da je na sastanku članova Predsjedništva BiH i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova bilo riječi o regionalnim prilikama.

– Više je nego jasan principijelan stav koji Rusija iznosi; ona je čak ponudila da tokom posjete ruskog ministra bude održan sastanak četiri strane – Turske, Rusije, BiH i Srbije. Iz nekog razloga predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije bio za to i zato do tog sastanka nije došlo – potvrdio je Ivanić.

Srpskainfo