Obdanica i noć će biti iste dužine 26. septembra

Jesen na severnoj Zemljinoj polulopti počela je noćas u 3:54 sati, a istovremeno za stanovnike južne polulopte počelo je proleće. 

Na dan jesenje ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, objašnjavaju astronomi.

Obdanica i noć će biti iste dužine 26. septembra.

Inače, pri samom spominjanju smene godišnjih doba, odmah nam na pamet pada jedan od najvećih srpskih naučnika Milutin Milanković koji se bavio pitanjima koja čine praosnov svake kulture – zakonima osunčavanja, smenom godišnjih doba i utvrđivanjem pouzdanog kalendara.

Jesen je stigla, Foto: Pixabay.com

Milanković je prvi razvio teoriju o pomeranju Zemljine ose pri promeni godišnjeg doba i prvi zaključio da upravo to pomeranje može da dovede do ledenog doba.

Ovo otkriće ima velike posledice po naše razumevanje klime na planeti, a moglo bi da bude ključno i za “predviđanje dugotrajnih promena klime u budućnosti”.

Naime, prema njegovom otkriću, kod obrtanja Zemljine osovine postoje dva ciklusa, jedan koji traje 10.000, a drugi 40.000 godina, a kada se poklope, dolazi do galacijacije i deglacijacije, odnosno do nastanka i prestanka ledenih doba.

Ovu tezu je Milanković postavio pre čitavog veka, a tek ju je pre nekoliko godina potvrdio Piter Hjubers, geolog sa Harvarda.

Ako se oba ciklusa poklope, led se povlači velikom brzinom. Ako je to poklapanje prisutno, Sunčevo zračenje koje severna hemisfera tokom leta prima povećava se za više desetina vati po metru kvadratnom, a velike ledene mase na tim prostorima, ukoliko su prisutne, tope se i nestaju (faza u klojoj se zemlja trenutno nalazi).

Upravo zbog ovoga ne treba da čudi što nam je jesen toplija nego što je to ranije bio slučaj. 

(Telegraf.rs)