Danas je prvi dan jeseni, a to za mještane sela Tiškovac kod Bosanskog Grahova znači početak priprema za prve snjegove i hladne zimske dane. O njima smo izvještavali još u martu kada su zbog visokog snijega gotovo dva mjeseca bili potpuno odsječeni od svijeta. Bez obzira na sve, oni malobrojni koji ovdje žive, ne žale se, već spremno dočekuju prvi snježni pokrivač.

I u 21. vijeku makadamski put jedini je kojim se do Tiškovca može doći. Malo je obnovljenih kuća, koje su za vrijeme ratnih zbivanja porušene, a i one koje su obnovljene, pretežno su prazne i zaključane.

Mještani ovog sela već se spremaju za hladne zimske dane.

Malobrojni stanovnici Tiškovca svjesni su šta ih čeka, i zbog toga kakva god bila zima, neće ih iznenaditi.

Osnovne životne namirnice obezbijede u velikim količinama.

Makadamskim putem, koji sada koriste, zimi do Grahova ne mogu da dođu. Zato tada koriste alternativu.

“Prema Grahovu se ne može proći, loš je put, a mi koji živimo ovdje imamo pograničnu kartu, pa idemo u Knin”, priča Јovo Vladušić iz Tiškovca.

Za razliku od Јove, njegova supruga, a ni osmogodišnji Dragan koji je jedino dijete u selu, pred kameru ne žele.

Porodica Vladušić sama zimuje u Tiškovcu, dok ostali mještani sa prvim hladnim danima bježe, poput 88-godišnje Јele Vukobrat, koja će i ove godine prezimiti kod djece u Beogradu.

Bez obzira na poteškoće za koje se već sada pripremaju, glava porodice Vladušić, otac Јovo, kaže, ljubav prema Tiškovcu jača je od svih zima i nedaća.

RTRS