sdr
Književni kritičar Ranko Popović bio je večeras u prijedorskoj Galeriji ” Sreten Stojanović”domaćin druženja sa dobitnikom nagrade ” Skender Kulenović” Zdravkom Miovčićem.

Druženjem sa nagrađenim pjesnikom pod nazivom” Veče laureata” formalno su završeni ovogodišnji 46.Književni susreti na Kozari.

Stihove jedne od pjesama iz nagrađene knjige poezije ” Što je duša sakupila” u muzičku numeru je pretočio profesor Muzičke škole “Savo Balaban” Dragan Marinković čime je druženje sa pjesnikom moglo da počne.

“U užem izboru od sedam , a kasnije od tri knjige za koje je žiri smatrao da su najbolje u produkciji na srpskom jezičkom području objavljene prošle godine, opredijelili smo se za Miovčićevu poeziju za koju smo smatrali da je najjezgrovitija, kompoziciono i sadržajno najdosljednija”, rekao je Popović, koji je bio i član ovogodišnjeg žirija Susreta.

Zdravko Miovčić , kome je ovo četvrta zbirka poezije, i na prošlogodišnjim susretima je bio u užem izboru za dodjelu nagrade na Kozari.

“Pošto sam ja liričar i pošto dušom posmatram svijet, onda bih ovu svoju nagrađenu knjigu nazvao nekom vrstom putopisa jer baveći se svojim poslom, putujem svijetom i kad god je duša zaigrala, ja sam ponešto zapisao”, pojasnio je publici naslov zbirke i pojedine njene cikluse vezane za određena sjećanja, ljude i događaje.

Tokom ove večeri, direktor Galerije ” Sreten Stojanović” Tihomir Ilijašević, inače akademski slikar je kao tradicionalno “iznenađenje” večeri poklonio Zdravku Miovčiću grafiku na kojoj je njegov portret, a čiji je Ilijašević autor.

Organizator i generalni pokrovitelj 46.Književnih susreta na Kozari je bio grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Nagrade ” Skender Kulenović” kompanija “Arselor Mital Prijedor.

prijedorgrad.org