Život bez struje i vode za mnoge je nezamisliv, no u Bosni i Hercegovini još uvijek ima takvih mjesta. Stanovnicima sela Slatina i Podvidača, kod Sanskog Mosta, ovi problemi su svakodnevnica. Zbog nepostojanja uslova, održivi povratak u ova mjesta, još uvijek nije moguć. Nadležni najavljuju rješenje u skorijoj budućnosti.

Na obroncima Grmeča između Oštre Luke i Sanskog Mosta u povratničkom selu Slatina je blizu 30 domaćinstava. Mještani žive od poljoprivrede koliko im to uslovi dozvole. Najveći problem je voda.

– Ljudi iz tog razloga ne mogu držati stoku jer to zavisi od vode. Da ne pričam da se neko može tuširati svaki dan. Nema govora. Možeš samo oprati ruke i umiti se – žali se Zdravko Gluša iz sela Slatina kod Sanskog Mosta.

– Dotjeramo onu cisternu od 1.000 litara pa unosimo u kuću u kantama, pa i sipamo ručno vodu u veš mašinu da pere veš – dodaje Desa Glušac.

Povratak u ovo selo je počeo 2000. godine, 2005. uvedena je struja, problem vode će uskoro biti riješen poručuje lokalna vlast. Sredstva za projekat vrijedan 120.000 KM su obezbjeđena, piše N1.

– Oko 20.000 je od kantonalne Vlade USK, 70.000 od federalnog Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice, zahvaljujem ministru, i ostatak oko 30.000 će biti izdvojen iz budžeta opštine, tako da će i ovaj projekat biti vrlo brzo realizovan – kaže Faris Hasanbegović, načelnik opštine Sanski Most.

Za projekat elektrifikacije u susjednom selu Podvidača obezbijeđeno je 82.000 KM od Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Međutim, to su četiri kuće u kojima trenutno niko ne živi.

– Struja treba da stigne. (Je li to dovoljan razlog za povratak?) Bio bi jedan od razloga, ali povratak treba da bude održiv. Treba mnogo toga da se uradi. Od nečeg treba da se živi – ističe Militun Vidaković iz sela Podvidača Sanski Most. I ovo selo do kojeg se dolazi makadamskim putem je bez vode. Zemlja i voćnjaci zarasli.

Srpskainfo