Ovogodišnjem dobitniku nagrade “Skender Kulenović” Zdravku Miovčiću danas je na Kozari uručena statueta “Ljubijski rudar”.

To je bila ujedno i centralna manifestacija ovogodišnjih 46. Književnih susreta na Kozari koja je održana u hotelu “Monument”, pod nazivom “Pjesničko podne”.

Nagradu je laureatu susreta uručio generalni direktor Rudnika “Arselor Mital Prijedor” Mladen Јelača, kompanije koja je sponzor novčanog dijela ove književne nagrade.

“Nagrada nosi ime Skendera Kulenovića i to već govori o njenom značaju. Planina Kozara nije naša najviša planina, ali je najveći vrh srpske stradalačke poezije”, rekao je Miovčić zahvaljujući se na uručenoj nagradi.

Svoje stihove na Kozari su govorili pjesnici Dragan Kolundžija, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Đorđe Nešić, Vule Žurić, Anđelko Anušić, Vid Vukelić i Dragana Kragulj.

Ovaj poetski čas na Kozari tradicionalno je, osim pjesnika, okupio i učenike iz Prijedora i susjednih opština, koji su i ove godine imali priliku da čuju čuvenu poemu Skendera Kulenovića “Stojanka majka Knežopoljka” u izvođenju beogradske glumice Јasmine Stoiljković.

Poetskom času prethodilo je polaganje cvijeća na spomen-bistu Skendera Kulenovića.

“Naša želja je da se ovdje okuplja što više mladih ljudi, da uživaju u ovom lijepom ambijentu i da se druže sa pjesnicima, a da se nikada više ovdje ne čuju pucnji i kanonade topova, jer ova planina treba da bude simbol ljepote i pobjede života”, poručio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Ovogodišnji Književni susreti završavaju se večeras u Galeriji “Sreten Stojanović” gdje će od 20.00 časova biti održano Veče laureata.

Organizator i generalni pokrovitelj 46.Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor nagrade “Skender Kulenović” kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

RTRS/prijedor24h