Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da nisu tačni navodi iz teksta koji je objavio portal Žurnal.info da je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač nezakonito probio budžet za više od 600.000 KM.

Iz MUP-a ističu da je u skladu sa usvojenim planom nabavki za ovu godinu nabavljeno 20 putničkih vozila “škoda” i četiri upotrebljavana vozila za potrebe rada policijskih službenika, ukupne vrijednosti 891.000 KM, što je u skladu sa raspoloživim sredstvima, budući da je planom predviđeno 900.000 KM.

Ministarstvo podsjeća da je Zakonom o javnim nabavkama propisano da ugovorni organ može započeti postupak nabavke ako je ona predviđena u planu nabavki ili kada ugovorni organ donese posebnu odluku o pokretanju postupka.

“Komentar o probijanju budžeta nije osnovan, niti je tačan. Nije tačan navod da je riječ o hitnoj i tajnoj nabavci i isporuci. Na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske od 30. maja, kao i odluke Vlade o izmjenama odluke o određivanju prioritetnih projekata iz programa javnih investicija Srpske za finansiranje iz budžeta u 2018. godini sa raspodjelom sredstava, kojom MUP-u pripada 1.000.000 KM, ministar je 12. juna donio posebnu odluku o pokretanju postupka nabavke putničkih kombi vozila u procijenjenoj vrijednosti 975.000 KM, u svrhu rješavanja migrantske krize”, ističe se u saopštenju MUP-a Srpske.

U saopštenju se dodaje da je u konkretnom slučaju sproveden otvoreni postupak, objavljen na način propisan zakonom, čija vrijednost prelazi međunarodni vrijednosni razred, pa je rok za otvaranje ponuda bio 45 dana, a ugovoreni rok isporuke je 120 dana.

“U vezi sa komentarom povodom izgradnje Centra za obuku u kompleksu Zalužani navodimo da sredstva nisu probijena ni na ovim stavkama. Vlada Republike Srpske je donijela odluku o usmjeravanju 3.300.000 KM za nastavak adaptacije, izgradnje i opremanja objekta u kompleksu Zalužani”, poručuju iz MUP-a Republike Srpske.

Tekst portala Žurnal.info pod nazivom “Čuvar reda u Republici Srpskoj: Lukač nezakonito probio budžet za više od 600.000 KM” preuzeo je portal BN televizije.

SRNA/RTRS