Što pre vidite da postoji problem pre ćete preuzeti neophodne korake za lečenje, ne zaboravite da su prvi koraci uvek najvažniji

Rano otkrivanje raka može spasiti nečiji život, zbog toga je jako važno da se on na vreme otkrije i locira. Naznake kancera se često mogu videti i pre lekarske dijagnoze, samo treba obratiti pažnju. Ne oslanjajte se samo na rutinske testove, isto toliko je važno da slušate svoje telo i da primetite sve što u ili na njemu postane drugačije, različito, čudno ili neobjašnjivo.

Bez obzira da li ste muškarac ili žena, važno je da posmatrate sve neobične promene na telesnom i energetskom nivou, kako biste rano otkrili bilo kakve znake karcinoma. Što pre vidite da postoji problem, pre ćete preuzeti neophodne korake za lečenje. Ne zaboravite da su prvi koraci uvek najvažniji.

Ovi simptomi se vezuju za različite bolesti, ali ako se učestalo vraćaju, postoji mogućnost da je u pitanju rak: 

Važno je da posmatrate sve neobične promene na telesnom i energetskom nivou Foto: Pixabay.com

1. Otežano disanje ili nedostatak vazduha

Jedan od prvih znakova raka na plućima je nemogućnost hvatanja vazduha, a to potvrđuju svi ljudi koji su oboleli od ove opake bolesti.

2. Hroničan kašalj ili bol u prsima

Nekoliko različitih vrsta raka, uključujući leukemiju i rak pluća, izazivaju druge bolesti kao što su kašalj ili bronhitis. Neke osobe koje su obolele od raka pluća su rekle da su u početku osećale bol u grudima, koji se protezao gore prema ramenima ili dole niz ruke.

3. Česte groznice ili infekcije

Česte groznice ili infekcije mogu biti znakovi leukemije, odnosno raka krvnih ćelija koji počinje u koštanoj srži. Leukemija izaziva abnormalnu proizvodnju belih krvnih ćelija što potkopava sposobnost tela da se bori protiv infekcija.

Jedan od prvih znakova raka na plućima je nemogućnost hvatanja vazduha Foto: Pixabay.com

4. Teškoće s gutanjem

Problemi sa gutanjem su najčešće povezani sa rakom jednjaka ili rakom grla. Ponekad mogu biti jedan od prvih znakova raka pluća.

5. Natečeni limfni čvorovi ili kvržice na vratu, ispod pazuha ili u preponama

Povećani limfni čvorovi upućuju na promene u limfnom sistemu, što može biti znak da se u telu pojavio rak.

6. Preterano pojavljivanje modrica ili krvarenje koje ne prestaje

Ovi simptomi obično nagoveštavaju da se nešto nenormalno događa sa trombocitima i crvenim krvnim ćelijama, što može biti znak leukemije. Tokom vremena, ćelije leukemije istisnu crvene krvne ćelije i trombocite, pa tako narušavaju sposobnost krvi da prenosi kiseonik po telu.

Povećani limfni čvorovi upućuju na promene u limfnom sistemu Foto: Pixabay.com

7. Slabost i umor

Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsti raka, pa to treba gledati u kombinaciji sa drugim simptomima. Ako se stalno osećate iscrpljeno, bez logičnog objašnjenja i bez obzira što dosta spavate, svakako posetite lekara.

8. Nadutost ili gojenje u području trbuha

Žene sa dijagnozom raka jajnika su većinom rekle da su patile od neobjašnjive nadutosti koja je dolazila prilično naglo i trajala dugo. Potom bi nestala i opet se pojavila.

9. Osećaj sitosti i gubitak apetita

I ovo može biti jedan od simptoma raka jajnika. Žene koje su ga imale su rekle kako nisu mogle da jedu čak ni kada su duži period bile bez hrane.

Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsti raka, pa to treba gledati u kombinaciji sa drugim simptomima Foto: Pixabay.com

10. Bolovi u karlici i u trbuhu

Bol i grčevi u karlici i abdomenu se mogu povezati sa nadutošću koja često signališe da se radi o raku jajnika. Leukemija ume da izazove bol u trbuhu zbog proširene slezine.

11. Rektalno krvarenje ili krv u stolici

To je uobičajen simptom raka debelog creva. Ako vidite krv tokom obavljanja velike nužde, što pre posetite lekara.

12. Neobjašnjivo mršavljenje

Gubitak težine je rani znak raka debelog creva i drugih vrsti raka probavnog sistema. To može značiti i da se rak već proširio na jetru što utiče na apetit i nesposobnost tela da se pravilno rešava toksina.

Gubitak težine je rani znak raka debelog creva i drugih vrsti raka probavnog sistema Foto: Pixabay.com

13. Grčevi u želucu ili česti bolovi u trbuhu

Mogu ukazivati na rak debelog creva.

14. Crvene, bolne i natečene grudi

Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na upalni rak dojke. Obratite se lekaru i proverite da li imate bilo kakve neobjašnjive promene na dojkama!

15. Promena izgleda bradavica

Jednu od najčešćih promena koju žene primete pre same dijagnoze raka dojke su promene izgleda bradavice. Bradavice mogu da postanu spljoštene, uvučene ili okrenute na jednu stranu.

Grčevi u želucu ili česti bolovi u trbuhu mogu ukazivati na rak debelog creva Foto: Pixabay.com

16. Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između ciklusa

Mnoge žene su patile od toga pre nego im je dijagnostifikovan rak endometrijuma ili rak materice.

17. Oticanje lica ili crvenilo

Neke osobe sa dijagnozom raka pluća su primetile da im je lice natečeno ili neobično crveno. Male tumorske ćelije obično blokiraju krvne vene u prsima i tako ometaju krv da slobodno cirkuliše glavom i licem.

18. Promene na koži koje ne nestaju

Može se raditi o različitim vrstama raka kože – melanomu, karcinomu bazalnih ćelija i karcinomu pločastih ćelija. Periodično proveravajte izgled kože po celom telu.

Neke osobe sa dijagnozom raka pluća su primetile da im je lice natečeno ili neobično crveno. Foto: Pixabay.com

19. Promene na noktima

Neobjašnjive promene na noktima mogu biti znak nekoliko tipova raka. Smeđe ili crne pruge, ili tačkica ispod nokta ukazuju ​​na rak kože. Pojava proširenog nokta koji se savija prema unutra je ponekad znak da se pojavio rak pluća, dok bledi ili beli nokti mogu ukazivati na rak jetre.

20. Bol u leđima ili nižoj desnoj strani leđa

Mnoge osobe su rekle da je ovo bio prvi znak raka jetre kod njih. Rak dojke se često dijanostikuje preko bolnih leđa, a to se ponekad događa jer rak stvara pritisak ili se već proširio na karlicu ili rebra.

Naravno, idealno bi bilo da pratite način života koji može pomoći u borbi protiv karcinoma, čak i pre nego što primete bilo kakve simptome. Prevencija je najbolji način da se zaštitite kada se radi o većini hroničnih bolesti. Nije neuobičajeno da se nakon deset ili više godina izloženosti agensu koji izaziva kancer on stvarno i pojavi (duvan, hemikalije, zračenje, mobilni telefoni, loša ishrana itd.).

Idealno bi bilo da pratite način života koji može pomoći u borbi protiv karcinoma Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: theusualroutine.com)