epa06126731 A Russian anti-aicraft missile system S-300 takes off at the International Army Games 2017 outside the town of Astrakhan, Russia, 05 August 2017. The International Army Games 2017 are held from 29 July to 12 August in the territory of five countries. The programme of the Games consists of 28 contests. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Rusija će u naredne dvije sedmice predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

– Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne površine S-300 u roku od dvije sedmice. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu od više od 250 km i istovremeno udari nekoliko vazdušnih meta – rekao je on.

Šojgu je istakao da će, imajući visoku efikasnost i brzinu paljbe, sistem značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protivvazdušne odbrane, a portal RT navodi da je isporuka S-300 dio odgovora u vezi obaranja ruskog aviona “Iljušin-20”.

Ruski ministar odbrane. se osvrnuo i nikada realizovanu isporuku sistema S-300 Siriji prije nekoliko godina.

– Naglašavam da smo 2013. godine, na zahtjev izraelske strane, obustavili isporuku sistema S-300 u Siriju, koji je bio spreman za isporuku, a pripadnici sirijske vojske obučeni. Danas se situacija promijenila. I ne našom krivicom – naglasio je on, piše Blic.

Šojgu je uveren da će preduzete mjere ohladiti „usijane glave“ koje nose u sebi prijetnju za ruske trupe u Siriji.

U protivnom će Rusija biti primorana da reaguje u skladu sa trenutnom situacijom, naglasio je Šojgu.

Pored S-300, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizovane sisteme kontrole za komandne punktove PVO.

Podsjećamo, ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra u 23.00 časa po moskovskom vremenu izgubljena veza s ruskim avionom koji se vraćao u avio-bazu Hmejmim.

Prema podacima ruskog ministarstva, skrivajući se iza ruskog aviona, izraelski piloti su avion izložili napadu sirijske PVO.

Avion je oboren raketom iz sistema Es-200 pri čemu je poginulo 15 ruskih vojnika.

Srpskainfo