Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je licemjerno to što je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pozvao Srbiju da se ne miješa u izbore u BiH, a nikada nije našao za shodno da pomene silne Britance koji su u direktnoj vezi sa ovim izborima i koji već borave u Banjaluci.

“Ti Britanci u Banjaluci imaju i udomitelje, stanuju po raznim mjestima i u direktnoj su vezi sa ovim izborima i nekim drugim procesima”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Srebrenici.

Povodom tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o umiješanosti zapadnih sila u izbore u Srpskoj, Cvijanovićeva navodi da stranci ovdje ne žele ni stabilne institucije, ni stabilnu vlast, ni ljude koji razmišljaju svojom glavom, niti Republiku koja može da odlučuje sama o sebi.

“Predsjednik Srbije je to rekao zato što ima saznanja. I mi imamo saznanja o tome. Već odavno postoji tendencija da se traže poslušnici koji će prihvatiti da Sarajevo bude mjesto odlučivanja”, naglašava Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva pita Ivanića da li on kao miješanje u izbore tretira činjenicu da Srbija ulaže ogromna sredstva da bi pomogla građanima Republike Srpske i lokalnim zajednicama da se bolje razvijaju.

– Vučić se ne miješa u izbore, već sa institucijama Srbije nastoji da pomogne upravo lokalnim zajednicama širom Republike Srpske. Činjenica je da su oni uložili 21 milion evra u prethodnom periodu upravo da bi podržali projekte koji su važni u našim lokalnim sredinama – rekla je Cvijanovićeva ranije danas novinarima u Zvorniku.

Cvijanovićeva je napomenula da to pokazuje koliko je Srbiji važno da ostavi svoj trag i pokaže svoj odnos prema Republici Srpskoj, njenim institucijama i posebno prema njenim građanima, što, kako je navela, svako treba da cijeni.

– Ivanić, nažalost, vjerovatno smatra da se Srbija miješa u izbore time što izgradi školu, put ili vrtić u Srpskoj. To je pogrešan zaključak jer Srbija želi da pomogne našim građanima – poručila je Cvijanovićeva.

RTRS/SRNA