Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posjeduje dokaze da se ambasadori pojedinih zapadnih zemalja miješaju u izbore u Republici Srpskoj, prouzrokovala je brojna reagovanja. Predstavnici aktuelne vlasti Republike Srpske kažu da ovo upozorenje treba stvatiti krajnje ozbiljno ako znamo koliko Vučić brine o Srpskoj i kakvim oabavještajnim aparatom raspolaže.

Na meti kritika i predsjednika Vučića i predstavnika vlasti Republike Srpske posebno se našao Mladen Ivanić koji je za miješanje u ovdašnje izbore optužio Srbiju.

Predsjednik Srbije je rekao da ambasadori pojedinih zapadnih zemalja, između ostalog, pozivaju ljude sa izbornih lista, zabranjuju im da promijene stranu jer će ih u suprotnom kazniti i za djela koja su počinili i koja nisu.

– Naši Srbi su se našli da Srbiji drže pridike. Šta ćete. Valjda ste sve razumjeli. Prvo sam se kiselo nasmijao, a onda razmišljao šta da odgovorim na to kada su neki rekli kako se Srbija miješa u izbore u BiH – rekao je Vučić.

Vučić kaže da Republiku Srpsku očekuje 14 izuzetno teških dana. Posebno ga je, kaže, pogodila izjava srpskog političara sa nivoa vlasti BiH da se Srbija miješa u ovdašnje izbore.

– Srbija je uvijek mogla sve da istrpi i uvjeren sam da će znati da istrpi i istrpiće i ovog puta, jer Srbiji nema ništa preče od srpskog naroda i podrške koju mora da mu pruži – naglasio je Vučić.

Da se Srbija, navodno, miješa u izbore u Bosni i Hercegovini rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i time nanio ogromnu štetu, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. U ovoj Ivanićevoj izjavi, Dodik vidi i namjeru da Vučiću bude onemogućeno da 5. oktorbra dođe u Istočno Sarajevo da otvori bolnicu “Srbija”

“Znate zašto je to rekao? Zato da Vučić ne bi došao ovdje da bi otvorili Bolnicu u Kansindolu i time je nanio ozbiljan udarac Srbiji”, rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da se Srbija ne miješa u izbore, ali da brine o interesima Srpske i da pri tome poštuje suverenitet BiH i Dejtonski sporazum.

Profesor ustavnog prava i generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Siniša Karan kaže da Vučićeva upozorenja treba shvatiti krajnje ozbiljno.

“U toj korespondenciji, saglasnosti sa takvom politikom dijela međunarodne zajednice koja je usmjerena, a to izvlačimo iz izjave gospodina Vučića, prema dominantnoj Republici Srpskoj učestvuju srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH što je katastrofalno i poražavajuće, čini mi se najdrastičnije u odnosu na sve ove godine”, rekao je Karan.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je je važno to što je predsjednik Srbije potvrdio da strane sile protiv aktuelne vlasti u Republici Srpskoj rade potpuno otvoreno, posebno sad pred izbore. Napomenuo je da je SNSD već ukazivao na ovakav uticaj pojedinih ambasada i dodao da Vučić očigledno nije mogao da izdrži, a da građanima Srbije i Republike Srpske ne kaže ono što zna.

RTRS