Riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da ima dokaze o umiješanosti ambasada zapadnih država u izbore u Srpskoj, potpuno su razotkrile pojedine srpske političare u BiH – ocjenjuju analitičari. Kažu da je predsjednik Srbije mislio na uticaje dijela američke, britanske i njemačke politike. Nakon britanske, danas je ove navode odbacila i ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Politikolog Aleksandar Vranješ iz Banjaluke kaže da su Vučićeve riječi potvrdile opravdanost sličnih upozorenja vlasti Republike Srpske, koja su zlonamjerni nazivali teorijama zavjere.

Aktivnosti pojedinih zapadnih država prikrivane su, kaže Vranješ, lažnim pričama o ruskom obučavanju paravojnih jedinica u Srpskoj. Vučićevim razotkrivanjem ove situacije, razotkriveni su i pojedini političari iz Srpske, kaže Vranješ.

“Kad pojedini kandidati optužuju Srbiju da se miješa u izbore, a pri tome potpuno zanemare kompletan zapadni uticaj i konkretne dokaze za njihovo miješanje u izbore, onda je jasno za koju ekupu su, tako da kažem, ti političari spremni da sutra igraju”, rekao je Vranješ.

Uticaju grupe britanskih stručaka za propagandu, koji su nedavno doputovali u BiH, i sličnih međunarodnih subjekata, treba da se suprotstavi narod demokratskim procedurama. Poručuju to nekadašnje starješine Vojske Republike Srpske.

“Pozvali smo javnost da se odrede prema patriotama i glas daju onim snagama koje su se potvrdile u izgradnji i odbrani Republike Srpske”, kaže Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Politikolog Aleksandar Pavić iz Beograda kaže da se u unutrašnju politiku BiH upliću američka i britanska ambasada čiji je cilj, kako kaže, da ojačaju antiruski politički blok i podijele srpski narod.

“To je politika koja sarađuje sa Sarajevom, a to su gotovo sve tamošnje političke snage koje zagovaraju centralizaciju Bosne i Hercegovine i obesmišljavanje Republike Srpske”, navodi Pavić.

Da Republiku Srpsku slabe srpski političari u zajedničkim institucijama i obavještajnoj agenciji BiH, smatra nekadašnji ministar policije Republike Srpske, Tomo Kovač.

Primorani su, tvrdi, da neskriveno ispunjavaju američke, britanske i njemačke naloge. Dokazi za njihovo djelovanje, kaže Kovač, dijelom stižu i iz službi koje su donedavno radile za zapadne države, ali su se radikalnim promjenama spoljne politike svojih država preusmjerile.

“Sad i ta duboka Bosna, odnosno onaj dio koji kontrolišu iranske i turske službe, više nisu u vašoj funkciji, nego su se zbog velike politike promijenili, pa sad Turci mnogo znaju, i Iranci mnogo znaju i predočavaju nam sve što vi niste”, naglašava Kovač.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić objašnjava da iza američkog uplitanja u izbore u Republici Srpskoj ne stoji ekipa predsjednika Donalda Trampa. Prema Kesićevim riječima, to je djelo Trampu suprotstavljenog dijela državnog aparata.

Iz ambasade ove države u Sarajevu optužbe da su se umiješali u izbore nazivaju teorijom zavjere. Izričiti su da ne podržavaju nijednu stranku, niti bilo kojeg kandidata.

RTRS