dav
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da je “Mira” veliki i snažan kolektiv, koji u Prijedoru radi 90 godina i sinonim je za kvalitet i uspješno poslovanje u konditorskoj industriji.

“Veliki procenat izvoza i povećanje proizvodnje i plasmana proizvoda na tržište cijelog svijeta je nešto što garantuje dobru budućnost, a posebno raduje što se u svjetlu njenog uspješnog poslovanja prepoznaje i grad Prijedor”, rekao je Đaković novinarima uoči svečane akademije kojom je u Pozorištu Prijedor obilježeno 90 godina rada i postojanja Fabrike keksa i vafla ” Mira”.

Pozdravljajući sve poslovne partnere, predstavnike društvene zajednice i potrošače na svečanoj akademiji, direktor Fabrike “Mira” Marica Vidaković je rekla da ova fabrika započinje novi životni vijek ciklusom investicija, izlaskom na nova tržišta i novom tehnologijom.
“Šta reći o dami koja ima 90 godina, osim da je procvjetala i da nastavlja rast za svoje potrošače, ali i kao društveno odgovorna kompanija, kako sa gradom, tako i sa svojom zajednicom”, navela je Vidakovićeva.
Ona je napomenula da je poslovanje fabrike pozitivno i da dostiže visoku profitnu stopu dobiti, a izvozi i do 80 odsto proizvodnje na sve kontitente.
“U ovih devet mjeseci zabilježili smo bolje rezultate nego prošle godine, a upravo prije početka ovog događaja dobila sam najljepši poklon za godišnjicu, poziv u NJemačku, u sjedište Kauflanda da dogovorimo novu saradnju na regionalnoj osnovi”, navela je Vidakovićeva.
Fabrika “Mira” iz Prijedora jedan je od brendova u konditorskoj proizvodnji u Republici Srpskoj i BiH, a mi u Vladi Srpske pratimo sve što se dešava u ovom preduzeću, posebno plasman novih proizvoda na tržište i njegovu izvoznu orijentisanost, izjavio je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković koji je prisustvovao ovo svečanosti.
“Ovo je jedan od naših proizvodnih kapaciteta koji ima 75 odsto izvozno orijentisanu proizvodnju i Vlada Srpske i Ministarstvo trgovine i turizma na sve moguće načine promovišu ovu fabriku na sajmovima, u onoj kategoriji gdje želimo da podignemo stepen svijesti svih građana Srpske da koriste domaće”, izjavio je Gluhaković.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede Božana Vranješ podsjetila je da ovo ministarstvo već godinama kroz donošenje odgovarajuće regulative pomaže prehrambenoj industriji, pa tako i konditorskoj industriji, gdje je “Mira” jedan od vodećih proizvođača.
“Nama je izrazito zadovoljstvo što možemo da se radujemo zajedno sa poslodavcima i radnicima i da učestvujemo u obilježavanju ovog jubileja i ono što Ministrastvo želi je da svojom otvorenom ulogom pomogne `Miri` da posluži svima kao uzor za buduću prehrambenu proizvodnju u Srpskoj”, rekla je Vranješova novinarima.
Preduzeće je osnovala 1928. godine porodica Četić. Od 1948. godine preduzeće posluje pod imenom “Mira Cikota”, sve do 1967. godine kada se udružuje sa preduzećem “Josip Kraš” iz Zagreba.
Jula 1992. godine Preduzeće mijenja ime u “Mira”, Prijedor, a u toku 1995. godine, u skladu sa propisima Republike Srpske, postaje opšte državno preduzeće.

Privatizacijom 2001. godine “Mira” postaje akcionarsko društvo, a od kraja 2003. godine “Kraš” Zagreb postaje većinski vlasnik sa 75,68 odsto učešća u kapitalu.
Tokom 2006. godine preduzeće učestvuje kao potpuno integrisani subjekt u poslovnom sistemu “Kraš” grupe, a godišnja proizvodnja je 4.400 tona, dok je broj zaposlenih radnika oko 400.
“Mira” je danas dominantan proizvođač keksa i vafla koji se najvećim dijelom izvozi u Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, zatim u evropske zemlje – Švajcarsku, Švedsku, NJemačku, Češku, kao i u SAD, Kanadu, Saudijsku Arabiju i Australiju.
Današnjoj svečanoj akademiji povodom 90 godina “Mire” prisustvovala je i Milanka Vojnović, unuka jednog od osnivača preduzeća Vida Četića, koja je iz Beograda doputovala sa sinom.

prijedorgrad.org

Video: Kozarski