Eksperti upozoravaju na opasnost koja vreba od dolaska hiljada migranata u BiH. Galijašević: Vrh Republike Srpske, a posebno Dodik, ugroženi zbog radikalnih islamista. U BiH već mjesecima dolaze vojno obučeni “psi rata”

Hapšenje dvojice državljana Alžira i Sirije u Sarajevu, koji su bili naoružani puškom i pištoljima, potvrdilo je upozorenje institucija Republike Srpske da su u BiH među migrantima i bivši radikalni borci ID i Al Kaide. Politički vrh Republike Srpske je bezbjednosno ugrožen zbog priliva sumnjivih migranata. Svima mora biti jasno da u BiH dolazi na hiljade poraženih islamista iz Sirije i drugih zemalja – kaže, za “Novosti”, Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma.

– U BiH već mjesecima slobodno dolaze vojno obučeni “psi rata”. Među migrantima se nalaze mnogi muškarci koji su pobjegli u BiH sa sirijskog i drugih ratišta. Bezbjednosna provera migranata je katastrofalna. Institucije bezbjednosti na nivou BiH nisu preduzele potrebne mjere da provjere migrante koji ulaze u BiH i, definitivno, od njih Republike Srpske ne može očekivati nikakvu pomoć. Radikalni islamisti neće tražiti neprijatelje u Sarajevu, već u Srpskoj, i to je velika opasnost – ističe Galijašević.

Prema njegovim riječima, posebno je ugrožena bezbjednost Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, jer je on simbol srpske državnosti i otpora negativnim spoljnim uticajima koji žele da naprave unitarnu, odnosno muslimansku BiH, i to bez Republike Srpske.

– Hapšenje naoružanih migranata u Sarajevu je još jedan dokaz da u BiH šetaju po ulici naoružani bivši borci ID i Al kaide. Institucije Srpske moraju biti svjesne toga da nemaju nikakvu pomoć od bezbjednosnih agencija BiH, koje definitivno ne rade svoj posao – ističe Galijašević.

Borislav Bojić, član Komisije za odbranu i bezbjednost BiH, kaže da se sada, nažalost, potvrđuju informacije koje su stizale iz Republike Srpske, o prijetnjama koje stižu s prilivom migranata.

– Ministarstvo bezbjednosti BiH je uvjeravalo da nema opasnosti po sigurnost građana od azilanata, a sada oni naoružani slobodno šetaju Sarajevom. BiH će tek imati problem oko bezbjednosti s dolaskom hiljada migranata – poručuje Bojić.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da sve bezbjednosne institucije u BiH sada moraju da podignu bezbjednosne mjere na viši nivo.

– Činjenica da je kod migranata pronađeno oružje govori o ozbiljnosti situacije. MUP Republike Srpske duže od godine upozorava na to da postoje rizik i opasnost od migranata koji dolaze u BiH, i to je sada sasvim sigurno – kaže Ćulum.

Više od 90 odsto njih nema lična dokumenta i traži azil, a u stvarnosti ih manje od deset odsto podnosi zahev za azil.

– Pitanje je onda iz kojih razloga dolaze i kakva je njihova namera – rekao je Ćulum, i dodao da je MUP Srpske pronašao 3.125 migranata i predao ih Graničnoj policiji i Službi za poslove sa strancima BiH.

ЈEDNOMЈESEČNI PRITVOR

Migranti A. M. (34), iz Sirije, i D. A. (23), iz Alžira, uhapšeni su u nedjelju u Sarajevu nakon što su bježali od policije koja je pokušala da ih legitimiše. Prilikom pretresa, kod njih su pronađeni jedna puška, četiri pištolja, prigušivač i više od 100 metaka. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je da im se odredi jednomjesečni pritvor.

– Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva i ometanja krivičnog postupka – rekla je portparol KT Sarajevo Azra Bavčić.

Novosti.rs